Kombinirana lazanja z mesom in bučkami bo zadovoljila še tako zahtevnega gurmana.
Sestavine
Mesna omaka
- 500 g mletega mešanega mesa
- 500 g paradižnikove mezge
- 1 velika čebula
- mleti česen
- mleti poper
Bešamel omaka
- 50 g masla
- 50 g moke
- 7 dl mleka
- muškatni orešček
- 1 jajce
- sol
Ostalo
- 1 srednje veliko zeleno bučko
- parmezan ali drug riban sir
- 16 lističev testa za lazanjo
Postopek
1Čebulo nasekljamo na koščke, jo popražimo, dodamo začimbe in mleto meso. Ko temeljito vmešamo začimbe v meso, dodamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj dobro premešamo. Kuhamo v pokriti posodi pol ure in vmes večkrat pomešamo.
2Maslo razpustimo na vroči ponvi, dodamo moko in jo vmešamo, da se razpusti in rahlo porjavi. Popraženi moki počasi prilivamo mrzlo mleko in vmes neprestano mešamo z metlico. Posolimo, dodamo muškatni orešček in mešamo do zgostitve. Ko se bešamel omaka zgosti, ji hitro vmešamo še razžvrkljano jajce. Mešamo še nekaj minut.
3Pekač pomažemo z maščobo in nanesemo tanek sloj bešamela. Prek položimo prvi sloj lističev testa. Prek testa nanesemo sloj mesne omake. Prek nje nanesemo sloj bešamel omake. Oboje skupaj z žlico nanesemo na popolnoma celo ploskev testa. Sledi spet sloj testenin in tako naprej, dokler ne uporabimo vseh sestavin. Vmes vrinemo en sloj popečenih bučk, najbolje kar na sloj testenin. Zloženko zaključimo s slojem testenin. Pomažemo jo z bešamelom in potresemo s parmezanom ali z ribanim sirom po želji. Zložene sloje na nekaj mestih prebodemo z nožem, da se lazanja med peko ne bo dvigovala.
4Pekač pokrijemo s peki papirjem in ga postavimo v ogreto pečico. Lazanjo pečemo 30 minut na 200°C pokrito s folijo in nato še 15 minut na 200°C brez folije. Pečeno lazanjo pustimo v pekaču še 10 minut, nakar jo lahko postrežemo.