Ko si zaželite dobro kosilo, so na vrsti kroketi z rižem. Potrebujete še piščančja jetrca, šampinjone, sir in šunko, nakar ustvarimo riževe kroglice, ki jih napolnimo z okusnim nadevom in ocvremo. Slastno in nasitno.
Sestavine za krokete z rižem
- 350 g riža
- 300 g piščančjih jeter
- 100 g svežih šampinjonov
- muškatni orešček
- 1 čebula
- 150 g sira
- 100 g šunke
- 50 g masla
- jušna kocka
- 100 ml belega vina
- 2 jajci
- moka
- drobtine
- sol
- poper
- olje
Postopek
1Čebulo, šunko in šampinjone na drobno sesekljamo.
2V vrelo vodo damo kuhat riž, ki mu dodamo malo masla. V drugo majhno kozico damo v vrelo vodo jušno kocko.
3V tretjo kozico damo ostalo maslo in prepražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo šunko in gobe. Dodamo še narezana piščančja jetra in skupaj pražimo. Solimo in popramo. Po par minutah prilijemo malo belega vina in pustimo, da se sestavine podušijo.
4Kuhan riž odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo ter ga damo v globoko posodo. Na riž naribamo muškatni orešček in sir ter dobro premešamo. Dodamo žlico moke in malo jušne osnove.
5V skledo ubijemo jajci in ju razžvrkljamo. Dlani pomočimo v jajca in z rokami oblikujemo riževe kroglice. V vsako riževo kroglico izdolbemo luknjo in vanjo damo podušene sestavine. Krokete spaniramo na klasičen način: moka, jajca in drobtine.
6V vročem olju spaniramo pripravljene kroglice, med cvrtjem jih ves čas obračamo, da se lepo zapečejo iz vseh strani.