Fritaja s špargo in panceto je brez dvoma najboljša malica, kar si jih lahko zamislite, pod pogojem, da imate radi šparglje in seveda panceto.
Divji špargelj, po domače »šparoga«, je značilna sredozemska rastlina. Šparoga čisti kri in ledvice. Vsebuje namreč veliko zdravilnih snovi.
Sestavine za fritajo s špargo in panceto
- 250 g divjih špargljev
- 6 jajc
- 125 g pancete
- 0,5 dl belega vina
- 0,5 dl dobrega oljčnega olja
- sol
- poper
Postopek
1Špargljem odlomimo lesene dele (prihranimo jih za juho) in jih nalomimo na dva centimetra dolge palčke. Vršičke damo posebej.
2V široko ponev nalijemo oljčno olje in na hladnega damo nalomljene šparglje brez vršičkov. Zalijemo jih z belim vinom. Na zmernem ognju jih dušimo približno pet minut. Dodamo na koščke narezano panceto in kuhamo še 3-5 minut.
3V skodelici razžvrkljamo jajca, jih posolimo in malo popopramo ter zlijemo na šparglje. Premešamo, dodamo še vršičke in pečemo toliko časa, da jajčka zakrknejo.