Mesne kroglice v paradižnikovi omaki so klasična jed, ki bo navdušila vsakega ljubitelja domače kuhinje. Z nežnim okusom mlete govedine, bogate domače paradižnikove omake Istrijanko in svežega peteršilja, je ta recept idealen za družinska kosila ali večerje. Enostavna priprava in slasten rezultat bosta zagotovo očarala vse pri mizi.
Sestavine za čufte v paradižnikovi omaki
Za mesne kroglice
- 300 g sočne mlete govedine
- 1 žlica olivnega olja
- 1 drobna čebula
- 40 g riža
- 1 strok česna
- 1 jajce
- nekaj vejic svežega peteršilja
- sol
- mleti poper
Za omako
- 150 g paradižnikove mezge Istrijanko
- sol
- 1 kozarec vode
Postopek
1Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo in sesekljamo.
2V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo polovico sesekljane čebule, da postekleni. Dodamo riž in ga na hitro popražimo, da prav tako postekleni. Dodamo sesekljan česen, vse skupaj med nenehnim mešanjem pražimo še eno minuto, potem pa odstavimo.
3Mleto meso stresemo v večjo skledo. Dodamo mu prepražene sestavine, razžvrkljano jajce, sesekljan peteršilj, sol in poper. Zmes dobro pregnetemo in z vlažnimi rokami oblikujemo v mesne kroglice.
4V širši posodi segrejemo olivno olje, Dodamo mesne kroglice in jih z vseh strani na hitro popečemo na olju. Nato dodamo mezgo Istrijanko in malo vode. Pustimo, da se kroglice lepo potopijo v omako ter kuhamo na zmernem ognju še 30 minut, da se omaka zgosti.
Nasvet
Čufti v paradižnikovi omaki se odlično podajo s krompirjevim pirejem, kuhanimi testeninami ali kruhom.