Mehke sirove žemljice so najboljše, ko jih še mlačne namažemo z maslom in obložimo s kislimi kumaricami in mortadelo.
Sestavine
Testo
- 500 g bele moke
- 150 ml mlačne vode
- 150 ml mleka
- 1/2 kocke kvasa
- 40 g masla
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke sladkorja
- 200 g sira (edamec, gouda …)
Postopek
1Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut. V moko vmešamo sol, prilijemo vodo s kvasom, mleko in olje ter z ročnim mešalnikom zamesimo v gladko testo. Na koncu vmešamo še na koščke narezano zmehčano maslo. Pustimo vzhajati na dvojno količino.
2Ko nam testo vzhaja, ga premesimo, razdelimo na 8 enakih delov in oblikujemo v okrogle žemljice. Položimo jih na pekač, obložen s peki papirjem, in rahlo pritisnemo nanje, da jih nekoliko sploščimo – tako žemljice ne bodo previsoke.
3Nekaj sira narežemo na 8 paličic, ostalega naribamo. V vsako žemljico zarežemo in v zarezo damo paličico sira. Ponovno pustimo vzhajati na dvojno količino.
4Vzhajane štručke potresemo s preostalim naribanim sirom in damo v pečico, ki smo jo segreli na 180°C. Pečemo 20 do 25 minut.