Počene žemljice

Znam svetuje

Mehke in dišeče žemljice, odlične za pripravo sendviča za na izlet, ki smo jih že kot otroci imeli radi.

Sestavine

  • 450 g bele moke
  • 150 ml mlačnega mleka
  • 140 ml mlačne vode
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica oljčnega olja

Postopek

1Kvas nadrobimo v mlačno mleko in pustimo 10 minut. Moki primešamo sol in prilijemo vodo, oljčno olje in mleko s kvasom. Vse sestavine zamesimo v gladko, mehko testo in pustimo vzhajati vsaj pol ure, na dvojno količino.

2Ko je testo dovolj vzhajalo, ga pregnetemo in iz njega oblikujemo 6 ovalnih žemljic (vsaka približno 130 g). Žemljice zložimo na pladenj, obložen s peki papirjem in nanje rahlo pritisnemo z roko, da jih malo sploščimo in ne bodo previsoke. Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure, na dvojni volumen.

3Vsako vzhajano žemljico, z leseno paličico za ražnjiče, na sredini pritisnemo do dna, da nastane zareza. Paličico pomokamo, da se nam testo ne bo prijemalo nanjo.

4Pečico segrejemo na 200 °C in žemljice pečemo približno 20 minut, da se lepo zapečejo. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite