Mehke in dišeče žemljice, odlične za pripravo sendviča za na izlet, ki smo jih že kot otroci imeli radi.
Sestavine
- 450 g bele moke
- 150 ml mlačnega mleka
- 140 ml mlačne vode
- 1/2 kocke kvasa
- 1 žlička soli
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
1Kvas nadrobimo v mlačno mleko in pustimo 10 minut. Moki primešamo sol in prilijemo vodo, oljčno olje in mleko s kvasom. Vse sestavine zamesimo v gladko, mehko testo in pustimo vzhajati vsaj pol ure, na dvojno količino.
2Ko je testo dovolj vzhajalo, ga pregnetemo in iz njega oblikujemo 6 ovalnih žemljic (vsaka približno 130 g). Žemljice zložimo na pladenj, obložen s peki papirjem in nanje rahlo pritisnemo z roko, da jih malo sploščimo in ne bodo previsoke. Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure, na dvojni volumen.
3Vsako vzhajano žemljico, z leseno paličico za ražnjiče, na sredini pritisnemo do dna, da nastane zareza. Paličico pomokamo, da se nam testo ne bo prijemalo nanjo.
4Pečico segrejemo na 200 °C in žemljice pečemo približno 20 minut, da se lepo zapečejo.