Doma narejen pirin brez kvasa kruh lepše diši in je boljšega okusa kot kupljen.
Sestavine za pirin kruh brez kvasa
- 0,5 kg polnozrnate pirine moke
- 20 dag mešanih semen
- 1 zavitek pecilnega praška iz vinskega kamna
- 1 žlička soli
- 1 žlica olivnega olja
- 0,5 l mineralne vode
Postopek
1V moko umešamo pecilni prašek, dodamo sol, olivno olje in šele na koncu mineralno vodo. Vse sestavine dobro zmešamo. Dodamo semena, ki so lahko sončnična, bučna, lanena ali/in sezamova. Sami smo kupili že narejeno mešanico.
2V podolgovat pekač za kruh položimo peki papir in ga napolnimo z maso. Pozor, ta ni kepasta kot kvašeno testo in ni čisto tekoča. Posujemo z nekaj semeni in takoj postavimo za eno uro v ogreto pečico na 200 °C.
3Ko je kruh pečen, ga zavijte v mokro krpo in naj tako počiva nekaj minut. S tem preprečite, da bi se kasneje drobil.