Gluten je beljakovina (rastlinska). Sama po sebi ni ลกkodljiva, ฤe le na to beljakovino naลกe telo ne reagira. Teลพavo z glutenom imajo ljudje s celiakijo, saj glutena ne morejo prebaviti. Edina oblika zdravljenja je, da glutena ljudje s celiakijo ne uลพivajo. Neupoลกtevanje brezglutenske diete se lahko konฤa celo s smrtjo.
Gluten vsebujejo: pลกenica, rลพ, jeฤmen. Veฤina trgovinskih kruhov, ki niso posebej oznaฤeni, da so brezglutenski, saj v moke ponavadi meลกajo tudi belo, pลกeniฤno moko. Veฤina peciv, testenin in pivo. Vsi izdelki, ki niso oznaฤeni kot “gluten free” zelo verjetno vsebujejo gluten bodisi so glavne sestavine pลกenica, rลพ ali jeฤmen, bodisi je v izdelek dodan pivski kvas, slad, cvetni prah, ลกkrob, pripravljene omake.
ลฝivila, ki ne vsebujejo glutena in spadajo pod varna so: riลพ, soja, krompir in krompirjeva moka, koruza, buฤno seme, ajdova moka. Previdni bodimo le, da moka ni meลกana. Na prodajnih policah danes najdemo ลพe veliko veฤ brezglutenskih izdelkov kot pred leti. Moka, testenine, pripravljene omake, sladice in slano pecivo. Nakupovanje je tako vsaj malenkost laลพje.
Na naลกi strani najdete kar nekaj brezglutenskih receptov, poskrbeli bomo, da jih v prihodnje dodamo ลกe veฤ.
