Gluten. Kje se skriva in kje ga ni?

Znam svetuje

Gluten je beljakovina (rastlinska). Sama po sebi ni ลกkodljiva, ฤe le na to beljakovino naลกe telo ne reagira. Teลพavo z glutenom imajo ljudje s celiakijo, saj glutena ne morejo prebaviti. Edina oblika zdravljenja je, da glutena ljudje s celiakijo ne uลพivajo. Neupoลกtevanje brezglutenske diete se lahko konฤa celo s smrtjo.

Gluten vsebujejo: pลกenica, rลพ, jeฤmen. Veฤina trgovinskih kruhov, ki niso posebej oznaฤeni, da so brezglutenski, saj v moke ponavadi meลกajo tudi belo, pลกeniฤno moko. Veฤina peciv, testenin in pivo. Vsi izdelki, ki niso oznaฤeni kot “gluten free” zelo verjetno vsebujejo gluten bodisi so glavne sestavine pลกenica, rลพ ali jeฤmen, bodisi je v izdelek dodan pivski kvas, slad, cvetni prah, ลกkrob, pripravljene omake.

ลฝivila, ki ne vsebujejo glutena in spadajo pod varna so: riลพ, soja, krompir in krompirjeva moka, koruza, buฤno seme, ajdova moka. Previdni bodimo le, da moka ni meลกana. Na prodajnih policah danes najdemo ลพe veliko veฤ brezglutenskih izdelkov kot pred leti. Moka, testenine, pripravljene omake, sladice in slano pecivo. Nakupovanje je tako vsaj malenkost laลพje.

Na naลกi strani najdete kar nekaj brezglutenskih receptov, poskrbeli bomo, da jih v prihodnje dodamo ลกe veฤ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite