Dobrodošli na naši kuharski spletni strani, kjer vam predstavljamo nepogrešljiv recept za domače lepinje, pravo balkansko kulinarično doživetje! Zamesite si to izjemno krušno specialiteto, ki je postala del našega vsakdana, potem ko so nas z njo seznanili Turki.
Lepinje so prava paša za dušo in čutila, s svojim mehkim sredicam in hrustljavo skorjo, ki vas popeljejo na kulinarično potovanje v srcu Balkana. Priprava je enostavna, a rezultat bo navdušil vaše brbončice. Spremljajte naše preproste korake in ustvarite domače lepinje, ki bodo v vašem domu razširile vonj pravega balkanskega okusa.
Ste pripravljeni na kulinarično raziskovanje? Potem, rokave gor in kuhajmo skupaj!
Sestavine za domače lepinje
- 400 g bele moke
- 20 g svežega kvasa (ali pol kocke)
- 12 žličke sladkorja
- 1 žlička soli
- 300 ml mlačne vode
- 1 žlička oljčnega olja
Za premaz
- 1 žlička kisle smetane
- 1 jajce
Postopek
1Moko presejemo v skledo, v sredini naredimo luknjo in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo sladkor in 2 žlici tople vode, premešamo in počakamo, da fermentira, kar traja približno 10 minut.
2Posolimo rob posode. Dodamo preostalo toplo vodo in zamesimo testo, da je mehko in voljno. Ko že imamo lep hlebček, ob rob damo žličko olja in hlebček obrnemo, da se namasti z obeh strani. Testo je pripravljeno na vzhajanje.
3Posodo s testom pokrijemo s folijo in jo damo v večji lonec ali korito, polno tople vode.
4Testo bo podvojilo svoj volumen, nakar ga nežno pregnetemo in znova damo vzhajati v toplo vodo. Ta postopek ponovimo še 2x.
5Ko testo naraste še v tretje, da ne gnetemo več. Preložimo ga na pomokano površino, razdelimo na štiri dele in vsakega malo premesimo v moki. Okrogle hlebčke položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pustimo, da počivajo 10 minut.
6Zatem jih s stisnjeno pestjo stanjšamo na debelino 1 cm in jih znova pustimo počivati.
7Po 10 minutah počitka lepinje namažemo s premazom iz kisle smetane in jajca ter prebodemo z vilicami.
8Pečico segrejmo na maksimalno toploto in uporabimo funkcijo ventilatorja. Ko lepinje dobijo zlato-rjavo barvo, so pečene.