Imate radi hamburger? Domače bombetke za hamburger so boljše od tistih, ki jih kupimo v raznoraznih obratih s hitro prehrano.
Najprej sami specimo bombetke, priprava teh nam bo vzela nekoliko več časa, ampak se splača, ker so zelo mehke in okusne. Obložimo jih tako, kot nam je najbolj všeč.
Sestavine za domače bombetke za hamburger
- 20 g moke
- 27 g vode
- 60 g mleka
- 120 g mleka
- 25 g (malo več kot pol) svežega kvasa
- 320 g moke
- 7 g soli
- 20 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 42 g mehkega masla
Postopek
1Moko, vodo in 60 g mleka damo v manjšo posodo in med nenehnim mešanjem segrevamo na majhnem ognju toliko časa, da nastane lepljiva kepa. Damo jo v posodico in pustimo, da se hladi.
2Medtem segrejemo 120 g mleka na 35°C in vanj dodamo kvas. Premešamo in pustimo 10 minut, da se naredi kvasec.
3Moko, sol in sladkor stresemo v večjo posodo in premešamo. Če imamo radi bolj sladek kruh za hamburger, količino sladkorja podvojimo.
4Mešanici moke dodamo mleko s kvasom in začnemo mešati.
5Dodamo kepo, jo dobro vmešamo, nato dodamo še jajca ter zamesimo v testo. Maslo dodamo čisto na koncu in dobro vmešamo v testo.
6Ker je testo zelo mehko in malo bolj lepljivo, je boljše, da ga gnetemo z ročnim mikserjem. Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro oziroma toliko časa, da se volumen testa podvoji.
7Nato oblikujemo pet bombetk (približno 140 gramskih) in jih položimo v primerni razdalji na pladenj obložen s peki papirjem. Pustimo jih vzhajati še kakšno uro, da se njihov volumen podvoji.
8Ko bombetke narastejo, jih premažemo s stepenim jajcem, potresemo s sezamom in damo v pečico ogreto na 190°C. Pečemo jih 15 do 20 minut, oziroma toliko časa, da so lepo zapečene.