Česnov kruh je trenutno največjih kuharskih uspešnic je kruh, ki ga ne režemo, ampak trgamo. Angleži mu rečejo pull apart bread (prevod bi lahko bil “kruh, ki ga vlečemo narazen”), nam pa se zdi, da je prevod “kruh, ki ga trgamo” še najboljši. Če imate svoj predlog, na plan z njim.
Odličen je kot česnov kruh, z dodatkom sira, začimb, šunke, gnjati … Skratka, poskusite ga!
Sestavine
Za testo
- 520 g bele pšenične moke
- 2 jajci
- 2 dcl mleka
- 50 g masla
- 1 vrečka suhega kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 1,5 žlička soli
Za maslo z začimbami
- 80 g masla
- 3 stroka česna
- 1 šopek peteršilja
- 2 ščepca soli
- 0,5 žličke čebule u prahu
Za premaz
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
Postopek
1Najprej pripravimo testo. V večjo posodo damo presejano moko, suhi kvas, 2 žlici sladkorja in 1,5 žličke soli. Premešajte in naredite luknjico, vanjo pa razbijte 2 jajci, 200 ml mleka in 50 g masla sobne temperature. V posodi zamesite testo, pa ga dajte na pomokano površino in mesite 10 minut, da postane gladko in elastično. Ne sme se lepiti na podlago ali dlani.
2Narejeno testo oblikujte v hlebček in dajte nazaj v posodo. Pokrijte jo s plastičnim pokrovom ali z vlažno krpo. Pustimo ga 1 uro, dokler ne podvoji volumen.
3Pripravimo maslo z začimbami. Olupimo česen in ga damo v sekljalnik. Dodamo maslo, sesekljani peteršilj, sol in čebulo v prahu. Mešamo, dokler se peteršilj in česen ne povežeta z maslom.
4Pečico segrejemo na 180°C. Vzamemo pravokotni kalup za kruh in ga premažemo z maslom.
5Testo razvaljamo na debelino 0,5 centimetra. Premažemo ga z začinjenim maslom. Razrežemo na 20 pravokotnikov. Položimo jih enega na drugega ter damo v kalup za kruh. Pustimo ga 20 minut, naj se še malo dvigne. Pred pečenjem ga premažemo z mešanico 1 jajca in 2 žlic mleka.
6Kruh pečemo na 180°C od 20 do 30 minut. Končano!