Bučni kruh z brusnicami

Znam svetuje

Okusi sestavin v tem receptu so čudovito uravnoteženi in ustvarjajo harmonično kombinacijo.

Buča: Buča ima blag, sladek okus, ki je nekoliko oreškast in rahlo začinjen. Ta okus bo prispeval k sladkosti in mehkobi kruha. Pri peki običajno uporabljamo hokaido ali muškatno bučo

Brusnice: Brusnice so kisle in osvežujoče jagode z rahlim trpkim okusom. Njihova kislost bo dodala kontrast sladkosti bučnega kruha in poskrbela za raznolikost okusov.

Cimet, muškatni orešček in klinčki: Začimbe, kot so cimet, muškatni orešček in klinčki, dodajo toplino in začinjenost ter ustvarjajo aromatično plastičnost v okusu kruha.

Oreščki: Nasekljani oreščki (npr. orehi ali lešniki) dodajo hrustljavost in bogat okus, ki se odlično ujema s sladkostjo buče.

Vanilja: Vaniljev ekstrakt prispeva k sladkemu in cvetnemu okusu ter okrepi celotno aromo kruha.

Rezultat tega recepta je sočen, mehak kruh z osvežujočim dotikom brusnic, toplino začimb ter razkošnostjo oreščkov. Kombinacija teh okusov in tekstur naredi za odličen kruh, ki je popoln za hladne jesenske in zimske dni.

Sestavine za bučni kruh z brusnicami

Za bučno pasto

  • 250 g pireja iz buče (buča naj bo pečena in pretlačena)
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 40 g belega sladkorja
  • 100 ml rastlinskega olja
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Suhe sestavine

  • 250 gi moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1/4 čajne žličke klinčkov v prahu

Dodatki

  • 150 g brusnic (svežih ali zamrznjenih)
  • 100 g nasekljanih oreščkov (npr. orehi ali lešniki)

Postopek

1Pečico predhodno segrejemo na 180°C. pripravimo pekač za kruh (približno 23×13 cm) in ga obložimo s peki papirjem ali rahlo namastimo z oljem.

2V skledi zmešamo pire iz buče, rjavi sladkor, beli sladkor, rastlinsko olje, jajci in vaniljev ekstrakt. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno združijo.

3V večji skledi presejemo moko. Dodamo sodo bikarbono, sol, cimet, muškatni orešček in klinčke. Dobro premešamo suhe sestavine, da se začimbe enakomerno razporedijo po moki.

4Združite sestavine: Postopoma vmešajte bučno pasto v suhe sestavine. Mešajte, dokler se vse sestavine dobro povežejo. Ne premešajte preveč, le toliko, da ni več vidnih suhih delcev moke.

5Dodajte brusnice in oreščke: V testo vmešajte brusnice in nasekljane oreščke. Poskrbite, da so enakomerno porazdeljeni.

6Testo vlijte v pripravljen pekač za kruh. Po želji lahko po vrhu posujete nekaj dodatnih brusnic ali oreščkov za dekoracijo. Pecite v ogreti pečici približno 50-60 minut, oziroma dokler kruh ne postane zlato rjav in testo v notranjosti ni več surovo (preverite s pomočjo zobotrebca, če je čist, je pečeno).

7Ko je kruh pečen, ga pustite v pekaču nekaj minut, nato pa ga prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladi. Ohlajenega narežite na rezine in postrezite.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite