Bavarske žemljice

Znam svetuje

Bavarski mehki kruh z značilno svetlikajočo se temnorjavo zunanjostjo in okusom po slanih presticah.

Sestavine

  • 2 l vode
  • 1 žlička soli
  • 6 žličk sode bikarbone
  • groba sol
  • stopljeno maslo

Testo

  • 500 g moke
  • 120 ml mleka
  • 130 ml vode
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1/2 žličke sladkorja
  • žlička soli
  • 3 žlice oljčnega olja

Postopek

1Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut. V moko vmešamo sol, prilijemo vodo s kvasom, mleko in olje in zamesimo v gladko testo. Pustimo vzhajati na dvojno količino.

2Ko je testo vzhajano, ga premesimo, razdelimo na 8 enakih delov, oblikujemo v okrogle žemljice in ponovno pustimo vzhajati na dvojno količino.

3Vodo zavremo in vmešamo sol in sodo bikarbono (dodajamo jo previdno, saj se bo voda penila). Žemljice polagamo v vrelo vodo, najbolje si pomagamo s penovko, in jih kuhamo 30 sekund, nakar jih obrnemo in kuhamo še 30 sekund.

4S penovko jih vzamemo iz vode, počakamo, da voda odteče in polagamo na pladenj, obložen s peki papirjem. Če želimo, jih potresemo še z grobo soljo in z ostrim nožem zarežemo na križ.

5Pečico segrejemo na 220°C in pečemo 20 do 25 minut, da se lepo rjavo zapečejo. Ko so pečene, jih lahko premažemo s stopljenim maslom, da se bodo lepo svetile.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite