Bavarski mehki kruh z značilno svetlikajočo se temnorjavo zunanjostjo in okusom po slanih presticah.
Sestavine
- 2 l vode
- 1 žlička soli
- 6 žličk sode bikarbone
- groba sol
- stopljeno maslo
Testo
- 500 g moke
- 120 ml mleka
- 130 ml vode
- 1/2 kocke kvasa
- 1/2 žličke sladkorja
- žlička soli
- 3 žlice oljčnega olja
Postopek
1Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut. V moko vmešamo sol, prilijemo vodo s kvasom, mleko in olje in zamesimo v gladko testo. Pustimo vzhajati na dvojno količino.
2Ko je testo vzhajano, ga premesimo, razdelimo na 8 enakih delov, oblikujemo v okrogle žemljice in ponovno pustimo vzhajati na dvojno količino.
3Vodo zavremo in vmešamo sol in sodo bikarbono (dodajamo jo previdno, saj se bo voda penila). Žemljice polagamo v vrelo vodo, najbolje si pomagamo s penovko, in jih kuhamo 30 sekund, nakar jih obrnemo in kuhamo še 30 sekund.
4S penovko jih vzamemo iz vode, počakamo, da voda odteče in polagamo na pladenj, obložen s peki papirjem. Če želimo, jih potresemo še z grobo soljo in z ostrim nožem zarežemo na križ.
5Pečico segrejemo na 220°C in pečemo 20 do 25 minut, da se lepo rjavo zapečejo. Ko so pečene, jih lahko premažemo s stopljenim maslom, da se bodo lepo svetile.