Bananin kruh s polnozrnato moko

Znam svetuje

Ta soฤen in zdrav bananin kruh s polnozrnato moko je odliฤen naฤin kako izkoristiti zrele banane, ki bi sicer konฤale na smeti. Z dodatkom polnozrnate moke mu dodamo bogat okus in hranljive vrednosti. Priprava je enostavna, rezultat pa je diลกeฤa poslastica, ki bo navduลกila ลกe tako zahtevne jedce โ€“ beri otroke ๐Ÿ˜Š ย Zamesimo to ฤudovito sladico in pustimo peฤici, da napolni prostor z omamnim vonjem. ย 

Ali poznate razlike med zrelimi in ลกe nekoliko zelenimi bananami?

Zelene banane vsebujejo veฤ ลกkroba in manj sladkorja kot zrele banane, kar pomeni, da imajo niลพji glikemiฤni indeks. To je lahko prednost za tiste, ki ลพelijo nadzorovati raven sladkorja v krvi. Zelene banane vsebujejo odporni ลกkrob, ki deluje kot probiotik in hrani koristne bakterije v ฤrevesju. Okus zelenih banan je bolj ลกkroben in manj sladek v primerjavi z zrelimi bananami.

Zrele banane vsebujejo veฤ antioksidantov, vkljuฤno z vitaminom C, ki se poveฤa med zorenjem. Ko banana dozori, se ลกkrob pretvori v sladkor, zaradi ฤesar postane slajลกa. To je odliฤen vir hitre energije. Zrele banane so laลพje prebavljive, kar je lahko prednost za tiste z obฤutljivimi ลพelodci.

Sestavine za bananin kruh s polnozrnato moko

  • 3 zrele banane
  • 2 jajci
  • 100 ml oljฤnega olja
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 1 ฤajna ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
  • 60 ml mandljevega mleka (ali kateregakoli drugega rastlinskega mleka)
  • 220 g polnozrnate moke
  • 1 ฤajna ลพliฤka sode bikarbone
  • 1/2 ฤajne ลพliฤke soli
  • 1 ฤajna ลพliฤka cimeta
  • 1 banana za dekoracijo โ€“ lahko izpustimo

Postopek

1Predgrejte peฤico na 180 ยฐC. Pekaฤ za kruh velikosti pribliลพno 30 X 15 cm obloลพimo s peki papirjem ali ga namastimo in pomokamo.

2Banane olupimo in v veฤji skledi dobro pretlaฤimo z vilicami.  Jajci in sladkor z elektriฤnim meลกalnikom penasto zmeลกamo. Dodamo ลกe oljฤno olje in dobro premeลกamo.  

3Jajฤno meลกanico vlijemo k bananam, dodamo ลกe vaniljo in rastlinsko mleko in premeลกamo, da da se vse sestavine dobro zdruลพijo.

4V drugi posodi zmeลกamo polnozrnato moko, sodo bikarbono, cimet in sol.

5Postopoma dodajamo suhe sestavine k mokrim in meลกamo, dokler ne dobimo enotne zmesi. Z meลกanjem ne pretiravamo, da kruh ne postane gumijast. Zmes prelijemo v pripravljen pekaฤ za kruh in poravnamo po vrhu.

6Banano, ki smo jo namenili za dekoracijo,  olupimo, vzdolลพ prereลพemo na polovico in poloลพimo s prerezano stranjo na vrh testa.

7Peฤemo v predhodno ogreti peฤici 55-65 minut. Ali je kruh peฤen preverimo z zobotrebcem tako, da ga zapiฤimo v sredino, ko ga izvleฤemo mora ostati ฤist.  

8Ko je kruh peฤen, pustimo, da se malo ohladi v pekaฤu, nato pa ga prestavimo na reลกetko, da se popolnoma ohladi.

Nasvet

Testu lahko dodamo poljubne dodatke, oreลกฤke, ฤokoladne kapljice, da ลกe popestrimo okus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite