Ta soฤen in zdrav bananin kruh s polnozrnato moko je odliฤen naฤin kako izkoristiti zrele banane, ki bi sicer konฤale na smeti. Z dodatkom polnozrnate moke mu dodamo bogat okus in hranljive vrednosti. Priprava je enostavna, rezultat pa je diลกeฤa poslastica, ki bo navduลกila ลกe tako zahtevne jedce โ beri otroke ๐ ย Zamesimo to ฤudovito sladico in pustimo peฤici, da napolni prostor z omamnim vonjem. ย
Ali poznate razlike med zrelimi in ลกe nekoliko zelenimi bananami?
Zelene banane vsebujejo veฤ ลกkroba in manj sladkorja kot zrele banane, kar pomeni, da imajo niลพji glikemiฤni indeks. To je lahko prednost za tiste, ki ลพelijo nadzorovati raven sladkorja v krvi. Zelene banane vsebujejo odporni ลกkrob, ki deluje kot probiotik in hrani koristne bakterije v ฤrevesju. Okus zelenih banan je bolj ลกkroben in manj sladek v primerjavi z zrelimi bananami.
Zrele banane vsebujejo veฤ antioksidantov, vkljuฤno z vitaminom C, ki se poveฤa med zorenjem. Ko banana dozori, se ลกkrob pretvori v sladkor, zaradi ฤesar postane slajลกa. To je odliฤen vir hitre energije. Zrele banane so laลพje prebavljive, kar je lahko prednost za tiste z obฤutljivimi ลพelodci.
Sestavine za bananin kruh s polnozrnato moko
- 3 zrele banane
- 2 jajci
- 100 ml oljฤnega olja
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 ฤajna ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
- 60 ml mandljevega mleka (ali kateregakoli drugega rastlinskega mleka)
- 220 g polnozrnate moke
- 1 ฤajna ลพliฤka sode bikarbone
- 1/2 ฤajne ลพliฤke soli
- 1 ฤajna ลพliฤka cimeta
- 1 banana za dekoracijo โ lahko izpustimo
Postopek
1Predgrejte peฤico na 180 ยฐC. Pekaฤ za kruh velikosti pribliลพno 30 X 15 cm obloลพimo s peki papirjem ali ga namastimo in pomokamo.
2Banane olupimo in v veฤji skledi dobro pretlaฤimo z vilicami. Jajci in sladkor z elektriฤnim meลกalnikom penasto zmeลกamo. Dodamo ลกe oljฤno olje in dobro premeลกamo.
3Jajฤno meลกanico vlijemo k bananam, dodamo ลกe vaniljo in rastlinsko mleko in premeลกamo, da da se vse sestavine dobro zdruลพijo.
4V drugi posodi zmeลกamo polnozrnato moko, sodo bikarbono, cimet in sol.
5Postopoma dodajamo suhe sestavine k mokrim in meลกamo, dokler ne dobimo enotne zmesi. Z meลกanjem ne pretiravamo, da kruh ne postane gumijast. Zmes prelijemo v pripravljen pekaฤ za kruh in poravnamo po vrhu.
6Banano, ki smo jo namenili za dekoracijo, olupimo, vzdolลพ prereลพemo na polovico in poloลพimo s prerezano stranjo na vrh testa.
7Peฤemo v predhodno ogreti peฤici 55-65 minut. Ali je kruh peฤen preverimo z zobotrebcem tako, da ga zapiฤimo v sredino, ko ga izvleฤemo mora ostati ฤist.
8Ko je kruh peฤen, pustimo, da se malo ohladi v pekaฤu, nato pa ga prestavimo na reลกetko, da se popolnoma ohladi.
Nasvet
Testu lahko dodamo poljubne dodatke, oreลกฤke, ฤokoladne kapljice, da ลกe popestrimo okus.