Vampi s krompirjem ali tripe so priljubljena enolonฤnica, ki je nasitila ลพe mnoge. Vampi ali drobovina (vampe lahko kuhamo z govejo, s teleฤjo in jagnjeฤjo drobovino) so danes dostopni ลพe oฤiลกฤeni ter jih je potrebno doma samo skuhati, z dodatkom zaฤimb, pancete in zelenjave pa se spremenijo v odliฤno enolonฤnico. Mi smo ji dodali ลกe feferon, saj oboลพujemo pikantnost, ki jo prinese v kuhane vampe.
Sestavine za vampe s krompirjem
- 1000 g nekuhanih govejih vampov
- 2 juลกni ลพlici maลกฤobe
- 3-4 ฤebule
- 2-3 korenja
- 3 krompirje
- 2 lovorjeva lista
- 150 g pancete
- 200 ml suhega belega vina
- 5-6 strokov ฤesna
- 1 ลกopek peterลกilja
- sol, poper, feferon
Postopek
1Oprane vampe skuhamo na pol. ฤe nas moti vonj, v lonec dajmo ลกe ลพliฤko ingverja v prahu, saj bo ublaลพil vonj.
2Zelenjavo oฤistimo, ฤebulo nareลพemo na manjลกe kose, korenฤek pa naribamo.
3V globlji posodi stopimo maลกฤobo in na njej prepraลพimo ฤebulo do mehkega. ฤebulo posolimo in ji, ฤe ลพelimo, dodamo ลพliฤko sode bikarbone, da se lepลกe stopi.
4Dodamo korenฤek in lovor ter vse skupaj duลกimo ลกe 10-15 minut.
5Roฤno ali z meลกalnikom naredimo pesto iz pancete, ฤesna in peterลกilja ter ga damo v posodo in pazimo, da se ne zaลพge. Praลพimo pribliลพno 2 minuti.
6Medtem nareลพemo vampe na majhne, ozke trakove in jih dodamo v posodo, zalijemo z vinom in duลกimo, dokler se tekoฤina ne zmanjลกa za polovico.
7Dodamo pesto in vodo, da vse skupaj pokrije.
8Poฤasi kuhamo 30 minut, nato dodamo ลกe krompir in kuhamo toliko ฤasa, da se vampi zmehฤajo.
Preberite ลกe, kako pripraviti verjetno najbolj priljubljene vampe – vampe po trลพaลกko.