Ribji paprikaš

Znam svetuje

Ta okusna ribja enolončnica, pripravljena iz sladkovodnih rib je priljubljena zlasti v Slavoniji, kjer jo pripravljajo v kotličku na prostem, postrežejo ga s širokimi rezanci. Ribji paprikaš je (skoraj 😊) tako dober kot brodet, ki ga pripravljamo iz morskih rib. Tudi tu velja pravilo, da je boljši, če ga pripravljamo iz različnih vrst rib.

Sestavine

  • 1,5 kg krapa
  • 250 g ščuke
  • 250 g soma
  • 4 večje čebule
  • 1 strok česna
  • 2 rdeči papriki
  • 3 dl suhega belega vina
  • 500 g paradižnika
  • 100 g sladke rdeče paprike
  • 30 g pekoče paprike
  • 1 limona – sok
  • 2 lovorova lista
  • sol po okusu
  • šopek svežega peteršilja
  • poper v zrnju
  • 3 žlice olja

Postopek

1Ribe dobro očistimo, operemo, filiramo in jim natančno odstranimo vse kosti. Filete narežemo na večje kose, jih posolimo, pokapamo z limoninim sokom in pustimo stati eno uro v hladilniku. Medtem glave in kosti damo v lonec, zalijemo z litrom in pol vode in skuhamo ribjo osnovo. Precedimo jo in pustimo na toplem. 

2Čebulo in česen olupimo in čim bolj drobno nasekljamo. Na dno posede, najboljši bo bakren kotliček, damo malo oja, nanj naložimo nasekljano čebulo, na čebulo pa naložimo filete rib.

3Zalijemo z vodo in zavremo. Papriki očistimo in narežemo na kolute, paradižnik za 20 sekund potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in narežemo na koščke.

4V posodo zlijemo še precejeno ribjo osnovo, dodamo lovor, poper v zrnju, papriko in paradižnik, prilijemo še vino in sladko in pekočo papriko.

5Previdno mešamo, ali še bolje, posodo rahlo stresamo. Na zmernem ognju kuhamo 45 minut, pred koncem vmešamo še nasekljan svež peteršilj. Ga poskusimo in po potrebi dosolimo.

6Postrežemo z domačimi rezanci ali kruhom. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite