Okusna regratova kremna juha, jedi, ki združuje bogastvo pomladi v enem živahnem loncu. Ta recept izkorišča čudežne lastnosti regratovih listov, ki so ne samo okusni, ampak tudi polni hranil. S svežimi in lokalno pridelanimi sestavinami bo ta juha obogatila naš jedilnik.
Juhi lahko dodajamo različne divje rastline ali začimbe, če smo nabrali tudi čemaž. Kar pogumno, odlično se ujame s to kremno juho.
Prav tako juhi dodajamo znanilke pomladi, trobentice, vijolice, marjetice…malo za okras in malo za okus.
Sestavine za regratovo kremno juho
- Približno 400 g regratovih listov (opranih in osušenih)
- 1 čebula (nasekljana)
- 2 korenčka (na kolobarje)
- 2 krompirja (na kocke)
- 2 stroka česna (nasekljana)
- 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- sok 1/2 limone (po želji)
- kisla smetana ali jogurt za serviranje (po želji)
Postopek
1Regratove liste očistimo in oplaknemo s hladno vodo. Na papirnati brisački jih malo osušimo in narežemo.
2V lonec zlijemo oljčno olje, dodamo nasekljano čebulo, jo nekoliko posolimo in dušimo pet minut, da se nekoliko zmehča.
3Dodamo še nasekljan česen, popražimo in ko česen zadiši, v lonec stresemo še krompir in korenček.
4Pražimo približno pet minut, da se korenček in krompir nekoliko zmehčata.
5V lonec dodamo še regratove liste, zalijemo z jušno osnovo in zavremo.
6Znižamo temperaturo in kuhamo dokler n i vsa zelenjava mehka, približno 20 minut.
7Juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom, posolimo in popopramo po okusu, če se nam zdi pregosta, dolijemo še malo jušne osnove.
8Če nam je tako všeč, juhi prilijemo še svež stisnjen limonin sok in na krožnike dodamo še žlico kisle smetane.