Naj jo pripravimo še tolikokrat je porova juha s krompirjem jed, ki se je ne naveličamo. Juha je res enostavna, a zelo dobra, k temu pa prispevajo tudi jušna zelenjavna osnova, maslo in neizogiben prijatelj pora – česen.
Sestavine za porovo juho s krompirjem
- 3 večji pori
- 5 krompirjev
- 1,5 l jušne zelenjavne osnove
- 200 ml smetane za kuhanje
- 40 g masla
- 2 lovor lista
- 3 stroki česna
- ščep soli
- poper
- 2 žlici svežega drobnjaka
Postopek
1Por očistimo, prepolovimo in dobro operemo ter na grobo sesekljamo. Česen olupimo in nasekljamo.
2V loncu stopimo maslo in nanj stresemo česen in narezan por. Dušimo približno 10 minut, da se por zmehča. Medtem olupimo in narežemo krompir, ki ga dodamo k poru, zalijemo z jušno osnovo, ki naj dobro pokrije zelenjavo, začinimo s soljo in poprom ter dodamo lovor liste. Počakamo, da zavre in kuhamo vsaj 15 minut.
3Ko je krompir mehak, iz posode vzamemo lovorove liste in s paličnim mešalnikom spasiramo juho do gladkega. Na koncu dodamo še smetano za kuhanje. Postrežemo še vroče in po želji potresemo z nasekljanim svežim drobnjakom.