Velikokrat spregledana, a zelo zdrava in okusna stročnica.
Sestavine
- 400 g leče (iz pločevinke)
- en korenček
- košček zelene
- petršiljev koren
- 60 g mesnate slanine
- 2 žlici olja
- 30 g gladke moke
- 1 čebula
- 1,25 l hladne goveje osnove
- lovorov list
- timijan, majaron, sol, poper
Priprava
1Korenček, zeleno in peteršiljev koren operemo, olupimo in narežemo na drobne kocke. Slanino, s katere smo odstranili kožo, prav tako narežemo na drobne kocke. Lečo stresemo na cedilo, splaknemo s hladno vodo in odcedimo. Peteršilj in čebulo drobno nasekljamo.
2V dovolj velikem loncu segrejemo olje, prepražimo slanino, čebulo in korenovke. Dodamo moko in jo svetlo rjavo zarumenimo. Postopoma dolivamo jušno osnovo in na blagem ognju zavremo. Dodamo lovorov list, timijan, majaron, sol in poper ter počasi kuhamo 20 minut. V juho stresemo lečo in vse skupaj kuhamo še nekaj minut.