Kremna juha iz kopriv – zdravje iz narave na žlico

Znam svetuje

Kremna juha iz kopriv – zdravje iz narave na žlico je presenetljivo okusna in hranljiva jed, ki bo spremenila vaše mnenje o tej “pekoči” rastlini. Čeprav so koprive znane po tem, da opečejo, se s pravilno pripravo spremenijo v nežno, aromatično in vitaminsko bombo. Juha je bogata z železom in minerali, njena žametna tekstura pa spominja na špinačo, a z bolj izrazitim, divjim okusom. Odlična izbira za spomladansko razstrupljanje ali krepčilno kosilo.

Sestavine za juho iz kopriv (za 4 osebe)

  • 500 g svežih vršičkov kopriv
  • 1 velika čebula, drobno nasekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 1 večji krompir (neobvezno, za gostoto)
  • 1 žlica masla
  • 7 dl zelenjavne jušne osnove
  • 1 dl sladke smetane za kuhanje
  • sol
  • sveže mlet poper
  • kisla smetana ali popečene kocke kruha za serviranje

Postopek

1Priprava kopriv je ključna. Naberite jih z rokavicami. Doma jih potopite v hladno vodo in dobro operite. V večjem loncu zavrite osoljeno vodo in koprive blanširajte (kuhajte) 1–2 minuti. Nato jih takoj prelijte z mrzlo vodo in odcedite. S tem postopkom uničite “pekoče” iglice in ohranite lepo zeleno barvo.

2V večji kozici razpustite maslo. Dodajte nasekljano čebulo in jo pražite na zmernem ognju, da postekleni in se zmehča. Če uporabljate krompir za gostoto, ga na kocke narezanega dodajte k čebuli.

3Dodajte nasekljan česen in pražite le toliko časa, da zadiši (pazite, da ne porjavi). Nato v lonec stresite blanširane in odcejene koprive. Vse skupaj na hitro premešajte.

4Prilijte zelenjavno jušno osnovo. Pokrijte in kuhajte na zmernem ognju približno 10–15 minut, da se okusi povežejo (in krompir skuha, če ste ga dodali).

5Lonec odstavite z ognja. Sestavine spasirajte s paličnim mešalnikom do gladke, kremne teksture. Vmešajte sladko smetano ter po okusu začinite s soljo in poprom. Juho pristavite nazaj na štedilnik le toliko, da ponovno zavre.

6Postrezite vročo, okrašeno z žličko kisle smetane ali s hrustljavimi kruhovimi kockami.

Nasveti za popolno juho iz kopriv

• Koprive nabirajte na neonesnaženih travnikih, daleč od cest. Vedno uporabljajte rokavice in nosite dolge rokave.
• Nabirajte le zgornje, mlade vršičke (prve 3–4 pare listov), saj so ti najbolj nežni in najmanj vlaknati.
• Če želite gostejšo juho brez dodajanja moke, med kuhanjem dodajte en olupljen in narezan krompir.
• Za bolj bogat okus lahko v juho vmešate malo muškatnega oreščka ali naribanega parmezana tik pred serviranjem.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali me bo juha opekla v jezik?

Ne, nikakor. Toplotna obdelava (blanširanje in kuhanje) popolnoma uniči mravljinčno kislino v dlačicah kopriv, ki povzroča pekoč občutek. Juha je povsem varna za uživanje.

Kdaj je najboljši čas za nabiranje kopriv?

Najboljše so spomladi (marec, april, maj), ko so poganjki mladi in polni hranil. Lahko pa jih nabirate skozi celo leto, če redno kosite in uporabljate le nove, mlade poganjke.

Ali lahko juho zamrznem?

Da, juho lahko zamrznete, vendar priporočamo, da to storite preden vmešate smetano. Smetano dodajte šele, ko juho odtalite in pogrejete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite