Ko se začnejo dnevi krajšati in postajajo vse hladnejši, je čas za nabiranje kostanjev. Poleg tega, da jih večinoma jemo pečene ali kuhane, lahko iz njih pripravimo tudi okusne jedi, njoke, sladice, priloge, pa tudi odlične kremne juhe.
Sestavine za kostanjevo kremno juho s popečeno panceto
- 100 g pancete
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 6 pastinakov
- 600 ml piščančje jušne osnove
- 400 ml mleka
- 200 g kostanja
- 1 žlička soli
- 1 žlico sveže nasekljanega peteršilja
- 3 rezine kruha
Postopek
1Najprej pripravimo kostanj. Operemo ga in vsak plod križno zarežemo. Ne režemo v sredico, ampak prerežemo samo zunanjo, trdo lupino. V lonec nalijemo liter vode, jo malo osolimo in vanjo stresemo še narezan kostanj. Kuhamo do mehkega, približno 40 minut. Kuhanega in še vročega olupimo z ostrim nožem.
2Na žlici oljčnega olja hrustljavo popečemo na tanke trakove narezano panceto. Polovico pancete vzamemo iz lonca. Uporabili jo bomo, ko bo juha kuhana.
3V isti lonec damo nasekljano čebulo, ko ta postekleni pa še nasekljan česen. Ko česen zadiši, dodamo še olupljen in na majhne koščke narezan pastinak. Dušimo pet minut, nato zalijemo s piščančjo jušno osnovo in mlekom. Kuhan in olupljen razdrobimo in stresemo v juho, pokrijemo in na zmerni temperaturi kuhamo pol ure, da se pastinak zmehča.
4Kruhove rezine rahlo premažemo z oljčnim oljem, narežemo na kocke in jih v vroči pečici pečemo 5 minut, da malo porjavijo, pri čemer uporabimo funkcijo žara.
5Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, še enkrat zavremo in prelijemo v skodelice ali krožnike. Potresemo z nasekljanim peteršiljem, kruhovimi kockami in popečeno panceto.