Juha z gobami, krompirjem in hrustljavo slanino je okusna in nasitna jed, ki bo popestrila vaลกe obroke v hladnih dneh.
Sestavine za juho z gobami, krompirjem in hrustljavo slanino
- 1 veliko ฤebulo
- 3โ4 stroke ฤesna
- 20 g suhih jurฤkov
- 460 g sveลพih gob (ลกampinjoni in jurฤki)
- 600 g krompirja
- 2 ลพliฤki moke
- 1 ลพliฤko dimljene mlete paprike
- ลกฤepec sladkorja
- malo suhega majarona, zelene in timijana (vsake po pol ลพliฤke)
- 1 lovorov list
- 1 ลพliฤko jabolฤnega kisa
- sol
- poper
- meลกanico zaฤimb po okusu
- 70 g rezin dimljene slanine
- 1 ลพlico sveลพega peterลกilja
- kislo smetano za serviranje
- olivno olje
Postopek:
1Suhe jurฤke namoฤite v toplo vodo za 20 minut. Nato jih odcedite in drobno nasekljajte. Sesekljajte ฤebulo in ฤesen. Olupite krompir in ga nareลพite na manjลกe koลกฤke. Gobe nareลพite na tanke rezine.
2V veฤjem loncu segrejte olivno olje. Dodajte gobe in jih na zmernem ognju praลพite, da postanejo zlato rjave. Nato vmeลกajte ฤebulo in praลพite, dokler se ne zmehฤa. Dodajte ลกe ฤesen in nasekljane jurฤke, premeลกajte in pustite, da ฤesen zadiลกi.
3Potresite s ลกฤepcem sladkorja, dodajte moko in dimljeno papriko. Na hitro premeลกajte, da se moka in paprika razporedita.
4Prilijte 2 litra vode. Dodajte krompir, sveลพ peterลกilj, majaron, zeleno, timijan in lovorov list. Solite in poprajte po okusu. Zavrite, nato ogenj zmanjลกajte, pokrijte lonec in kuhajte 30 minut.
5Ko je juha kuhana, nekaj zajemalk tekoฤine z zelenjavo pretlaฤite s paliฤnim meลกalnikom in vrnite nazaj v lonec. Dodajte jabolฤni kis in kuhajte ลกe 5 minut.
6Medtem na ponvi segrejte malo olivnega olja in hrustljavo popecite rezine slanine.
7Juho postrezite z ลพlico kisle smetane in hrustljavo slanino na vrhu. Po ลพelji potresite ลกe s sveลพim peterลกiljem.
Namig
Za ลกe bolj bogat okus juhe lahko uporabite tudi domaฤo zelenjavno juลกno osnovo.