Ta kremna juha iz brstičnega ohrovta s krompirjem, bo všeč tudi tistim, ki te zelenjave ne marajo preveč. Brstični ohrovt je zdrava zelenjava, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov in bi bilo res škoda, če je ne bi vključili v našo prehrano.
Sestavine
- 500 g brstičnega ohrovta
- 250 g krompirja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici nasekljanega svežega peteršilja
- 100 ml smetane za kuhanje
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- oljčno olje
Postopek
1V večjem loncu segrejemo malo oljčnega olja in na njem popražimo nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo še nasekljan česen in peteršilj.
2Med praženjem čebule olupimo krompir, ga narežemo na kocke, prav tako operemo in očistimo brstični ohrovt.
3Oboje dodamo čebuli, zalijemo z vročo zelenjavno osnovo, posolimo in popopramo. Pokrito kuhamo pol ure, da se krompir in brstični ohrovt skuhata.
4Ko je zelenjava kuhana iz lonca vzamemo nekaj brstičnih lističev za okras. Dodamo smetano za kuhanje in z mešalnikom zmiksamo juho v gladko kremo. Pustimo, da zavre in odstavimo.
5Na krožnik damo zajemalko juhe, okrasimo z listi brstičnega ohrovta, in dodamo nekaj kapljic hladno stiskanega oljčnega olja.