Odlična poletna hladna kumarična juha z jušno osnovo nas bo zagotovo ohladila.
Hladna kumarična juha, znana tudi kot kumarična gazpacho, je osvežilna jed, ki se pripravlja iz kumaric in drugih svežih sestavin ter se tradicionalno postreže hladna. Ta juha izvira iz španske kuhinje, zlasti iz regije Andaluzija, vendar je postala priljubljena in priljubljena po vsem svetu, še posebej v vročih mesecih.
Glavne sestavine, ki jih vsebuje hladna kumarična juha, vključujejo:
- Kumarice: Glavna sestavina juhe. Kisle in hrustljave kumarice prispevajo osvežujoč okus in teksturo juhi.
- Paradižnik: Pogosto se uporablja svež paradižnik ali paradižnikova omaka. Paradižnik dopolnjuje okus in barvo ter doda tekočino.
- Paprika: Lahko se uporablja rdeča, zelena ali rumena paprika. Paprika doda sladkost in barvno raznolikost.
- Čebula: Čebula prispeva k aromi in okusu juhe.
- Česen: Dodaja globino okusa in aromo.
- Oljčno olje: Oljčno olje se pogosto uporablja za dodajanje bogatega okusa in tekočine.
- Kis: Lahko se doda kis (najpogosteje jabolčni kis ali vinska kis), da uravnoteži okuse in prispeva rahlo kislost.
- Kruh: Včasih se kruh ali drobtine uporabijo za zgostitev juhe in ji dodajo teksturo.
- Zelišča in začimbe: Peteršilj, bazilika, timijan, sol, poper in druge začimbe se lahko dodajo za izboljšanje okusa.
- Voda: Juha se običajno redči z vodo ali zelenjavno juho, da se doseže želena konsistenca.
Priprava hladne kumarične juhe je preprosta. Sestavine se običajno zmešajo v mešalniku ali s pomočjo paličnega mešalnika, dokler ne dobimo gladkega pireja. Juha se ohladi v hladilniku pred serviranjem, kar omogoči, da se okusi dobro združijo. Hladna kumarična juha je lahko odlična osvežitev v vročih poletnih dneh, saj je lahka, osvežilna ter polna vitaminov in mineralov.
Sestavine za hladno kumarično juho z jušno osnovo
- 800 g svežih kumar
- 20 g masla
- 1 šop peteršilja
- 1 pest zelene
- 0,5 l zelenjavne jušne osnove
- 0,5 l kisle smetane
- 1 ščep soli
- 1 ščep mletega črnega popra
Postopek
1Kumare operemo in jih olupimo, prerežemo po dolžini in postrgamo semena, nato pa jih drobno nasekljamo.
2Operemo liste zelene in peteršilja ter jih nasekljamo.
3V posodi stopimo maslo, dodamo kumare in zelišča ter pražimo na majhnem ognju približno 5 minut. Počasi dodajamo jušno osnovo in počakamo, da zavre. Vreti pustimo še 15 minut.
4Počakamo, da se juha ohladi na sobno temperaturo. Nato jo zmiksamo, dodamo smetano in postavimo v hladilnik. Po okusu začinimo s soljo in poprom.