Ni pravega nedeljskega kosila brez dobre goveje juhice. Če pa še sami pripravimo ribano kašo, s katero bomo juho zakuhali, bo to brez dvoma navdušilo vse jedce.
Sestavine
Juha
- 1 kg govejega mesa s kostjo
- 3 korenčki
- polovica gomolja zelene
- majhna koleraba
- šopek peteršilja in peteršiljeva koreninica
- olupljen strok česna
- muškatni orešček
- sol
- poper v zrnju
Ribana kaša
- 2 jajci
- 200 g moke
- ščepec soli
Postopek
1Če želimo bolj bistro juho, v manjši lonec damo kos mesa s kostjo. Prilijemo mrzlo vodo in na močnem ognju na hitro zavremo.
2Med tem damo v večji lonec očiščeno in narezano zelenjavo in začimbe. Ko meso zavre, vodo odlijemo in ga pod tekočo vodo operemo. Meso damo k zelenjavi, zalijemo z 2 litri hladne vode in kuhamo vsaj dve uri. Juha naj vre čisto počasi. Ko je kuhana, jo precedimo, zelenjavo lahko narežemo v juho ali pa uporabimo za različne omake.
3Medtem naredimo še ribano kašo. Moko malo posolimo, dodamo jajci in dobro pregnetemo. Testo mora biti gladko in precej trdo, če ni, dodamo še malo moke. Na strgalo naribamo testo, ribano kašo razprostremo na kuhinjski prtiček, da se malo posuši. Zakuhamo jo v juho in postrežemo. Kuhana je v dveh minutah.