Golaž iz bukovega ostrigarja je okusna in nasitna jed, ki združuje bogat okus gob z aromatično omako. Ta recept je preprost za pripravo in ne potrebuje posebnih sestavin. Odlično se poda s svežim kruhom, polento ali testeninami.
Sestavine za golaž iz bukovega ostrigarja
- 500 g bukovih ostrigarjev
- 2 srednje veliki čebuli
- 3 stroki česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 1/2 žličke dimljene paprike
- 1 lovorjev list
- 1/2 žličke kumine
- 1/2 žličke majarona
- sol
- sveže mlet črni poper
- 150 ml suhega rdečega vina
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja
Postopek
1Bukove ostrigarje očistimo in narežemo na večje kose.
2V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo nasekljano čebulo in jo pražimo do zlato rjave barve (približno 10 minut).
3Dodamo sesekljan česen, sladko in dimljeno papriko, kumino ter majaron. Pražimo še eno minuto.
4V ponev dodamo bukove ostrigarje in pražimo 5 minut, da spustijo vodo.
5Vmešamo paradižnikovo mezgo, prilijemo rdeče vino in kuhamo nekaj minut, da alkohol izhlapi.
6Dodamo lovorjev list in prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in golaž kuhamo pokrito 20–25 minut.
7Po potrebi golaž zgostimo z malo moke ali krompirjevega škroba, če želimo gostejšo teksturo. Dodamo sol in poper ter odstranimo lovorjev list.
8Golaž postrežemo vroč, posut s sveže sesekljanim peteršiljem. Odlično se poda s kruhom, polento ali testeninami.