Boranja z govedino in krompirjem – tolažba v loncu, ki diši po domu

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Boranja z govedino in krompirjem je prava domača enolončnica, ki združuje sočno goveje meso, svež stročji fižol, krompir in aromatične začimbe v toplo in hranljivo jed. Kuhana počasi, da se vsi okusi povežejo, postane gosta, kremna in nasitna jed, ki je odlična za družinsko kosilo ali večerjo ob hladnejših dneh.

Sestavine za boranjo z govedino in krompirjem (za 4–6 oseb)

  • 500 g govejega mesa (pleče, bočnik ali stegno – narezano na kocke)
  • 500 g stročjega fižola (očiščenega in narezanega na koščke)
  • 4 srednje veliki krompirji (olupljeni in narezani na kocke)
  • 2 večji čebuli, drobno nasekljani
  • 3 korenčki, narezani na kolobarje
  • 3 stroki česna, nasekljani
  • 2 žlici paradižnikove mezge ali koncentrata
  • 1 liter goveje juhe ali vode
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1/2 žličke čilija v prahu (po želji)
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • poper
  • 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja za posip

Postopek

1V večjem loncu segrejte olje. Dodajte kocke govejega mesa in jih pražite na srednje močnem ognju, da lepo porjavijo z vseh strani.

2Dodajte nasekljano čebulo in korenje ter pražite še nekaj minut, da čebula postekleni in zadiši.

3Vmešajte česen, mleto papriko, čili (če ga uporabljate), sol, poper in paradižnikovo mezgo. Dobro premešajte, da se okusi povežejo z mesom in zelenjavo.

4Dodajte krompir in stročji fižol, nato zalijte z govejo juho, da so sestavine pokrite. V lonec dodajte lovorjev list.

5Pustite, da zavre, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte pokrito na nizkem ognju približno 1,5 do 2 uri, da se meso zmehča, krompir razpusti in jed zgosti.

6Med kuhanjem po potrebi dodajte še malo vode ali juhe, če postane pregosto. Na koncu po okusu dosolite in popoprajte.

7Jed servirajte vročo, posuto s sveže nasekljanim peteršiljem.

Nasveti za popolno boranjo

• Za bolj poln okus dodajte pri praženju tudi košček pancete ali slanine.
• Če želite hitrejšo pripravo, uporabite mletega govejega mesa – čas kuhanja se prepolovi.
• Boranja je odlična naslednji dan, ko se okusi še bolj povežejo.
• Če je jed preveč gosta, prilijte malo vroče juhe ali vode; če pa preredka, jo lahko rahlo zgostite z zmečkanim krompirjem.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Katero meso je najbolj primerno?

Najboljša izbira so goveje pleče, bočnik ali stegno, saj vsebujejo dovolj maščobe in veziva, ki ob dolgem kuhanju postane mehko in okusno.

Lahko pripravim brez krompirja?

Seveda, a krompir daje jedi kremasto teksturo. Brez njega bo boranja bolj jušna, lahko pa dodate več zelenjave (npr. papriko ali bučko).

Kaj postreči zraven?

Boranjo postrezite s kosom domačega kruha, ki odlično vpije omako. Lepo se prileže tudi zelena solata ali kozarec dobrega rdečega vina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite