Orehova rolada s kislo smetano

Znam svetuje

Orehova rolada s kislo smetano je idealna za druลพinske praznike, posebne priloลพnosti ali enostavno kot nedeljska sladica, saj bo pritegnila vsakogar, ki se bo znaลกel v bliลพini kuhinje.

Orehova rolada s kislo smetano in njen okus

Orehova rolada s kislo smetano je izjemno okusna sladica, ki zdruลพuje neลพno in bogato aromo orehov z osveลพilnim in rahlo kislim okusom kisle smetane. Okus je sladek, a uravnoteลพen, z neลพno pikantnostjo od orehov, ki doda edinstveno teksturo in okus.

Kombinacija soฤnega testa in kisle smetane ustvari harmoniฤno in privlaฤno jed, ki je hkrati osveลพujoฤa in polna topline. Sladica je popolnoma zaokroลพena s prahom sladkorja, ki jo dopolni s sladkim in rahlo hrustljavim zakljuฤkom.

Prehranska vrednost orehove rolada s kislo smetano

Pribliลพna prehranska vrednost za celoten recept:

  • Energija: Pribliลพno 2500-3000 kcal
  • Beljakovine: Pribliลพno 60-80 g
  • Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 250-300 g
    • od tega sladkorji: Pribliลพno 200-250 g
  • Maลกฤobe: Pribliลพno 150-180 g
    • od tega nasiฤene maลกฤobe: Pribliลพno 50-60 g
  • Prehranske vlaknine: Pribliลพno 10-15 g
  • Sol: Pribliลพno 300-400 mg

Orehova rolada s kislo smetano je energijsko bogata sladica, ki vsebuje obilje ogljikovih hidratov iz moke, sladkorja in oreลกฤkov, predstavljajoฤih glavni vir energije. Hranljiva sestava vkljuฤuje tudi beljakovine iz jajc in maลกฤobe iz oreลกฤkov ter dodanega masla, ki prispevajo k uravnoteลพenemu vnosu hranil. Vendar jo je zaradi visoke vsebnosti sladkorjev in maลกฤob iz orehov in rumenjakov priporoฤljivo uลพivati zmerno.

Sestavine za orehovo rolado s kislo smetano

  • 6 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 60 g moke
  • 60 g mletih orehov
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 pecilni praลกek
  • 300 g kisle smetane

Postopek

1Beljake stepemo, v rumenjake pa primeลกamo sladkor. Vse skupaj dobro zmeลกamo, dodamo moko s pecilnim praลกkom, ki smo jo prej presejali. Na koncu dodamo ลกe mlete orehe.

2Nato maso vlijemo v pekaฤ. Rolado peฤemo na 180 ยฐC od 15 do 20 minut. ล e topel biskvit zavijemo v kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

3Biskvit razvijemo, namaลพemo s kislo smetano, ki jo po ลพelji lahko tudi sladkamo in zopet zvijemo v rolado.

ฤŒe te zanima …

… kako izboljลกati ta recept:

Uporaba polnozrnate moke: Namesto obiฤajne moke lahko uporabite polnozrnato moko, ki je bogatejลกa s prehranskimi vlakninami, vitamini in minerali.

Dodajanje sveลพega sadja: Za dodaten okus in hranilno vrednost lahko v maso vmeลกate drobno narezano sveลพe sadje, kot so jabolka ali hruลกke.

Veganska ali brez laktoze: ฤŒe ลพelite ustvariti vegansko razliฤico ali takลกno brez laktoze, uporabite nadomestke, kot so rastlinsko mleko, veganska margarina in kisla smetana brez laktoze.

Dodajanje oreลกฤkov: Poleg mletih orehov lahko dodate tudi druge oreลกฤke, kot so leลกniki, mandlji ali orehi, za dodatno teksturo in okus.

Uporaba naravnih sladil: Namesto obiฤajnega belega sladkorja razmislite o uporabi naravnih sladil, kot so med, javorjev sirup ali stevia.

Dodajanje zaฤimb: Dodajte ลกฤepec cimeta, vanilje ali ingverja za dodaten okus in aromo.

Uporaba manj sladke kisle smetane: Izberite manj sladko razliฤico kisle smetane ali pa zmanjลกajte koliฤino sladkorja v kisli smetani za zmanjลกanje vsebnosti sladkorja.

Veฤja vsebnost beljakovin: Dodajte beljakovinski prah ali chia semena za veฤjo vsebnost beljakovin, kar je koristno za miลกiฤno regeneracijo.

Uporaba zdravih maลกฤob: Uporabite zdrave maลกฤobe, kot so avokado ali kokosovo olje, namesto obiฤajnega masla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite