Zelišča in začimbe
Regratov med – zdravilne lastnosti
Alenka -
Regratov med je odlična alternativa navadnemu medu, saj ga pripravljamo iz regratovih cvetov in sladkorja. Vsebuje številne koristne snovi, ki jih najdemo v regratovih...
Zelišča in začimbe
Pegasti badelj – jetra so mu hvaležna
Alenka -
Pegasti badelj (Silybum marianum L.) so kot zdravilno rastlino uporabljali že pred našim štetjem, ko so z njeno koreniko spodbujali bruhanje. S srednjim vekom...
Zelenjavne jedi
Artičoka – prijatelj jeter in sovražnik holesterola
Alenka -
Artičoka (Cynara scolymus L.) je preprosto morala priti v naše kuhinje. Poznali so jo že stari Rimljani, nakar je njena uporaba šla v pozabo...
Zelišča in začimbe
Kurkuma – zelišče, ki te pogreje
Indijska začimba curry (kari) je pravzaprav mešanica začimb in med njimi je tudi kurkuma, rastlina tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Znana je iz tradicionalne indijske...
Kruh in testo
Koruzna moka – ne redi in znižuje holesterol
Alenka -
Koruza, enoletna žitarica, ki nam je tako domača, ima zanimivo zgodovino. Izvira iz Peruja, natančneje z Andov. Ljudje jo načrtno pridelujemo že 3000 let,...
Zelenjavne jedi
S fižolom pomladimo naše telo
Alenka -
Fižol je tako zelo bogat z vlakninami, da blagodejno deluje na črevesje in prebavo, saj vežejo strupene in maščobne snovi. Fitinska kislina, saponini in...