Tehnike, ki nas povrnejo v sedanji trenutek

Znam svetuje

Članek Prenehajmo zapravljati čas govori o tem, da je sedanji trenutek edino, kar zares obstaja, saj je preteklost že za nami, prihodnost pa ni gotova. Če preveč časa tičimo v preteklosti ali v prihodnosti, izgubljamo priložnosti za pristno veselje, kar lahko vodi do monotonega vsakdana. Tega pa si ne želi nihče.

Ker biti v ‘tu in zdaj’ vpliva na kakovost našega življenja, je prav, da spoznamo nekaj tehnik, kako svoje pobegle misli priklicati nazaj v sedanji trenutek. Pri tem na bo v veliko pomoč telo, ki ne glede na to ali misli zaidejo v preteklost ali v prihodnost, ostaja vedno v sedanjosti.

  • Dihanje. Ko usmerimo svojo pozornost v dihanje – v počasne vdihe in izdihe – začutimo svoje telo, ki je vselej zasidrano v sedanjem trenutku. Med takim zavestnim dihanjem si v mislih ponavljamo besede »vračam se v sedanjost«; to bo prisililo naše misli, da se osredotočijo na sedanji trenutek in nas obenem sprostilo.
  • Voda. Ko misli zbežijo, jih lahko prikličemo nazaj z vodo. Popijemo kozarec vode in se osredotočimo na to, kako tekočina potuje po našem grlu. Pri tem poskusimo začutiti njen okus in njeno temperaturo, na koncu pa vprašajmo svoje telo, ali si želi še vode. Voda nas povrne v ‘tu in zdaj’ tudi, če si umijemo roke – poskusimo najprej s toplo vodo, nato z mlačno in na koncu s hladno vodo. Če svoje misli usmerimo na občutek, ki nam ga izzove različna temperatura vode, bomo kmalu nazaj v sedanjem trenutku.
  • Prsti. Tudi naši prsti nam lahko pomagajo pri prehajanju iz ene časovne dimenzije v drugo oziroma nas prikličejo nazaj v sedanji trenutek. Kako? Ko opazimo, da smo z mislimi v preteklosti ali v prihodnosti, začnimo šteti prste na rokah in nogah. 1, 2, 3, 4, 5; 1, 2, 3, 4, 5 … misli bodo zaposlene s štetjem prstov in ne bodo imele časa razmišljati ne o tem, kaj je bilo, niti o tem, kaj bo.

Opisane tehnike nas povlečejo nazaj v sedanji trenutek, lahko pa jih uporabimo tudi, ko nam misli bežijo iz enega opravila na drugega, ko smo pod stresom ali ko začutimo tesnobo. To pa zato, ker nam zavestno dihanje, pitje vode, umivanje rok in štetje prstov pomaga, da vso svojo pozornost usmerimo v telo. Ko se zasidramo v telo, se misli umirijo in nas obda občutek miru.

Življenje je kot igra s kartami – zmagamo lahko samo, če smo med igro pozorni, sicer pa igramo napačne karte. Zato si zapomnimo moto, da jaz zmorem priklicati svoje misli v sedanji trenutek in 1, 2, 3, 4, 5 … naj se igra življenja odvije meni v prid.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite