Prenehajmo zapravljati čas

Znam svetuje

Vsi imamo na voljo 24 ur na dan in ko ura odbije polnoč, se zgodi čudež – pred nami je novih 24 ur. Ta cikel se ponavlja iz dneva v dan, zato se je smiselno vprašati, katerim aktivnostim dajemo pozornost in ali nam taka izraba časa dejansko ustreza.

Kdaj, potemtakem, izgubljamo dragoceni čas? Ko pretirano načrtujemo prihodnost in ko z mislimi prevečkrat zaidemo v preteklost, saj je edini čas, ki ga zares posedujemo, sleherni sedanji trenutek. Seveda, vsi se ukvarjamo s svojo prihodnostjo in s svojo preteklostjo, ampak ko je tega preveč, izgubljamo dragoceni sedanji čas. Če pri tem upoštevamo naslednja dejstva o prihodnosti in preteklosti, bomo dobili potrditev, da je biti v ‘tu in zdaj’ najboljša odločitev.

Prihodnost je negotova. Kljub načrtom, predvidevanju in planiranju se lahko naš jutri obrne na glavo. Če, na primer, sanjarimo o življenju na podeželju in v mislih že urejamo svojo (ne še kupljeno) sanjsko vaško hišico, se lahko zgodi, da dobimo enkratno službeno priložnost v tujini in … več ur svojega življenja smo preživeli v prihodnosti, ki se ne bo nikoli udejanjila. Ker čas in dogodki vplivajo na nas, se lahko zgodi tudi, da se naše vrednote in prioritete spremenijo. Tako, na primer, pred leti načrtovane samotarske pustolovske izlete zamenjamo z umirjenimi družinskimi dopusti. Nezazadnje je prihodnost izven našega nadzora in ni moč točno vedeti, kam nas bo usmerilo življenje. Zato bodimo fleksibilni in dopustimo življenju, da nas vsaj deloma preseneti. Preteklost pa je že minila in tudi nanjo nimamo vpliva. Razmišljati o ‘kaj so mi rekli’, ‘kaj so mi storili’, ‘kako bi bilo, če bi bilo’ itd., ne bo spremenilo naše osebne zgodovine. Prav tako nima smisla čepeti v lepih spominih, ker nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Pretirano obračanje nazaj in poveličevanje preteklosti lahko zato zamegli pot, ki leži pred nami ter povzroči nezadovoljstvo s sedanjostjo.

Potrebno je poudariti, da je sanjarjenje o idealni prihodnosti in obujanje preteklih spominov zdravo, saj nam daje perspektivo, motivacijo in zavedanje, od kod prihajamo in kam želimo. Nezdravo pa postane takrat, ko bežimo pred sedanjostjo ter se pretirano ukvarjamo s tem, kaj bo in kaj je bilo. Fokus mora vedno ostati v sedanjem trenutku, ker samo v ‘tu in zdaj’ lahko držimo v rokah vajeti svojega življenja in delamo korake v smeri svoje sanjske prihodnosti.

Minuli čas se ne vrne, zato je priporočljivo, da smo z mislimi čim več časa v sedanjosti, ker le tako bomo lahko izkoristili vseh 24 ur, ki nam jih poklanja sleherni dan. Za bolj zadovoljno življenje se zato naravnajmo na misel, da jaz zmorem spustiti preteklost in prihodnost ter se osredotočiti na vsak dan posebej.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite