Spremembe? Ja, hvala!

Znam svetuje

Marsikomu beseda sprememba povzroča kurjo polt. Pa poglejmo, zakaj je tako in kaj lahko storimo, da ne bo več tako.

Včasih se pritožujemo nad suhoparno rutino in nad ponavljanjem enih in istih opravil, a ko potrkajo na vrata spremembe, se jim upiramo kot otrok zelenjavi! Čeprav tisto, kar zapuščamo, še zdaleč ni idealno, je vsaj poznano, domače, utečeno in predvsem predvidljivo. In prav predvidljivost je tista, ki nas pomirja. Novosti pa so lahko strašljive, ker nas prisilijo zapustiti poznano in se soočiti z novim, neznanim in negotovim. Tega pa nas je včasih strah, kot nas bi bilo strah nočne vožnje z avtomobilom brez luči. Tema. Kam pa zdaj?

Da bo naša vožnja proti spremembam prijaznejša, moramo najprej narediti mentalni preskok in miselni vzorec “strah me je sprememb” pretvoriti v “pripravljen sem na spremembe”. Pri tem so nam lahko v pomoč tri preproste vaje:

  1. Seznam preteklih sprememb

    Na list papirja napišimo seznam sprememb, s katerimi smo se v preteklosti že soočili. Nato ob vsaki zapisani spremembi navedimo vsaj tri pozitivne posledice, ki jih je ta novost prinesla. Na primer: selitev v manjše stanovanje – 1. nižja najemnina, 2. manj nepotrebne krame po omarah, 3. čiščenje manjšega stanovanja zahteva manj časa. Ta preprosta vaja nam bo dokazala, da spremembe niso nujno negativne in da nam lahko, če smo le odprti zanje, v življenje prinesejo tudi zelo prijetne posledice.
  2. Poiščimo nove poti

    Zamenjajmo že (pre)dobro poznano cesto, ki nas vodi v službo, v trgovino ali na trening. Poiščimo nove poti in bodimo radovedni, kaj bomo videli in koga bomo srečali, pri tem pa se poskušajmo izogniti primerjavi med staro potjo in novo. Taka načrtovana sprememba rutine bo ojačala našo ‘mišico’, ki je odgovorna za soočanje z novim in neznanim.
  3. Ustvarimo si rutino

    Spremembe so lahko strašljive, ker nas iz domačega in poznanega vržejo v tuje in nepoznano. Nova služba, otrok, selitev, izguba partnerja … Staro se prekine in začne se faza grajenja novega. Preprosta dnevna rutina (npr. pisanje dnevnika, meditacija, jutranji smuti), ki jo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli – v obdobju pred, med in po spremembi –, nam bo zagotovila potreben notranji mir za lažje soočanje z novostmi.

Spremembe so neizogibne, zato je priporočljivo, da jih sprejmemo z radovednostjo in z gotovostjo, da jaz zmorem tudi to!

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite