Kako planirati bolj zadovoljno življenje?

Znam svetuje

Od malih nog smo navajeni na urnike – vstop v vrtec je mogoč do določene ure, pouk v osnovni, srednji in višji šoli je organiziran po načrtovanem urniku, službe so »od-do«. Nad tako togostjo se radi pritožujemo, a potrebno je izpostaviti, da je organizirano življenje srečno življenje.

Narava nas uči cikličnosti oz. preklapljanja med počitkom in delo. Za dobro letino mora zemlja počivati in tudi mi si moramo privoščiti počitek in regeneracijo, če želimo doseči vrhunske rezultate. Po potrebnem premoru sledi akcija in ta akcija mora biti organizirana. Zakaj? Ker organizirano delo vodi do doseženih ciljev in občutka zadovoljstva, neorganiziranost pa do povišanega stresa in nezadovoljstva.

Svoje obveznosti lahko učinkovito planiramo enkrat tedensko, na primer v nedeljo, in v urnik za prihajajoče dni najprej vnesemo fiksna opravila, kot so nakupovanje živil, kuhanje, trening itd. Tem aktivnostim določimo tudi časovni termin oz. kdaj bomo te naloge opravili (dan in uro). Nato v urnik dodamo nerutinske aktivnosti, kot so govorilne ure, rojstnodnevna zabava, obisk frizerja itd., in tudi zanje določimo termin. Da bomo kos planiranim aktivnostim, si v urnik rezervirajmo tudi čas za počitek. V tako vnaprej organiziran teden lahko sproti dodajamo nova ali prilagajamo že načrtovana opravila.      

Do bolj zadovoljnega življenje nas vodi tudi urejen dom in organiziran delovni prostor. Pospravimo omare in pisalno mizo, odvrzimo ali podarimo nepotrebne stvari in naredimo fizični in energetski prostor za bolj urejeno in srečno življenje. Če urejanje prostora ni naš adut, lahko za pomoč zaprosimo prijatelja ali strokovnjaka.

Organizirano življenje pomeni bolj sistematično izkoriščanje lastnega časa, ne pa odpoved svobodi in spontanosti. Vsakič, ko uspešno opravimo planirane obveznosti, gradimo svojo samozavest in si sporočamo Jaz zmorem biti kos vsaki nalogi – in to zavedanje nas vodi do bolj zadovoljnega življenja.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite