Klasiฤna, mediteranska priloga po imenu blitva s krompirjem, paลกe k vsem vrstam rib, lignjem, polpetom in ลกe kam.
Sestavine za blitvo s krompirjem
- 1 kg sveลพe blitve
- 0,5 kg krompirja
- 6 strokov ฤesna
- 3 ลพlice oljฤnega olja
- sol in poper
Postopek
1Krompir olupimo, operemo in nareลพemo na manjลกe kose. Zalijemo ga z 2 litri vode, posolimo in kuhamo do mehkega, nekje 20 minut. Vode mora biti dovolj, ker bomo z njo zalivali tudi blitvo.
2Blitvo operemo in nareลพemo na manjลกe kose. V dovolj veliki kozici segrejemo oljฤno olje, na njem na hitro popraลพimo nasekljan ฤesen, in ko ta zadiลกi, dodamo narezano blitvo. Dobro premeลกamo, zalijmo z eno zajemalko vode, v kateri se kuha krompir, malo posolimo, pokrijemo in na zmerni temperaturi duลกimo, dokler krompir ni kuhan, kar traja nekje 10-15 minut. Vmes veฤkrat premeลกamo in ฤe je premalo tekoฤine, dodamo ลกe malo krompirjeve vode.
3Kuhan krompir odcedimo (nekaj vode prihranimo), stresemo ga k blitvi, popopramo in dobro premeลกamo. Krompir lahko tudi malo pomeฤkamo. Duลกimo ลกe pet minut. ฤe je presuho, dodamo ลกe malo vode, v kateri se je kuhal krompir. Postreลพemo takoj.