Jogurtova torta z borovnicami

Znam svetuje

Jogurtova torta z borovnicami, za pripravo katere ne bomo potrebovali peฤice, se prileลพe v vroฤih poletnih popoldnevih. Sestavin je dovolj za tortni model premera 23 cm.

Sestavine za jogurtovo torto z borovnicami

Za tortno dno

  • 300 g maslenih piลกkotov
  • 80 g masla

Za kremo

  • 500 g navadnega ฤvrstega jogurta
  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 12 listiฤev ลพelatine
  • sok 1 limone

Za preliv

  • 500 g borovnic
  • 2 ลพlici limoninega soka
  • 50 g sladkorja

Postopek

1Piลกkote v multipraktiku ali z valjarjem zmeljemo v drobtine. Maslo stopimo in ga primeลกamo drobtinam, dobro pregnetemo. Maso in enakomerno razporedimo po dnu pekaฤa. ฤŒe je masa presuha, dodamo ลกe malo  mleka. S hrbtno stranjo ลพlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.

2Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo. Limonin sok segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se listiฤi popolnoma stopijo.

3Jogurte zmeลกamo s sladkorjem (eno ลพlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primeลกamo stopljeno ลพelatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.

4Smetano z ลพlico sladkorja ฤvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmeลกamo v jogurtovo maso. Maso razdelimo na dva dela.

5Borovnice (nekaj jih pustimo za okras) s sladkorjem in limoninim sokom postavimo na ogenj, kuhamo pribliลพno 10 minut, da spustijo sok. Odvzamemo 5 ลพlic soka in ga enakomerno vmeลกamo v polovico jogurtove mase, da dobimo dvobarven nadev. Nato borovnice spasiramo s paliฤnim meลกalnikom.

6Po piลกkotni osnovi najprej enakomerno razporedimo jogurtovo maso, postavimo za 10 minut v hladilnik, nato ลกe jogurtovo maso z borovniฤevim sokom, spet postavimo za 10 minut v hladilnik.

7Na koncu ลกe po vrhu ฤim bolj enakomerno razporedimo ohlajen borovniฤev preliv. Torto postavimo ฤez noฤ v hladilnik. Preden postreลพemo jo ลกe okrasimo s sveลพimi borovnicami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite