Klapavice je možno kupiti čez vse leto, pa še poceni so, hitre za pripravo in odličen vir beljakovin.
Sestavine za fuže s klapavicami
- 1 kg klapavic
- 500 g fužov
- 1 lovorjev list
- 6 žlic olivnega olja
- česen
- 3 žlice drobtin
- 5 žlic paradižnikove mezge
- drobno nasekljan peteršilj
- 1,5 dl belega vina
- sol
- poper
Postopek
1Školjke očistimo od trave in zavržemo vse, ki so odprte. Nekaj časa jih namakamo v sladki vodi, da niso preveč slane. Nato jih vržemo v posodo in segrevamo na srednje močnem ognju. Ko spustijo vodo, jih poberemo ven in preložimo v drugo posodo, v kateri školjkam dodamo olje, peteršilj, lovor, timijan in česen. Kuhamo še naprej.
2Postopoma dodajamo drobtine, da se sestavine lažje premešajo. Po okusu in občutku zalijemo z vinom, dodamo paradižnikovo mezgo. Jed je kuhana, ko se školjke odprejo. Občasno lahko premešamo. Če ostane kakšna školjka zaprta, je ne užijemo. Večini školjk odstranimo lupino. Nekaj jih pustimo za dekoracijo. Omako shranimo.
3Skuhamo fuže, jih odcedimo in stresemo v veliko skledo. Vanje rahlo zamešamo školjke in vse skupaj prelijemo z omako. Po želji potresemo s sesekljanim peteršiljem in dodamo še školjke z lupinami. Omaka naj ne bi bila gosta, ker to ni brodet.