Odlična zelenjavna pita, v kateri lahko uporabimo poljubno zelenjavo. Idealna je kot priloga na piknikih, saj je dobra, če ne še boljša tudi hladna.
Sestavine
Testo
- 350 g moke
- 200 ml mlačne vode
- malo manj kot pol kocke kvasa
- 3 žlice oljčnega olja
- sol
- pol žličke sladkorja
Nadev
- 3 bučke
- 4 korenčki
- 250 g ricotte
- 200 ml smetane za kuhanje
- 3 jajca
- 1 mozzarella
- sol in poper
Postopek
1Vodi dodamo sladkor in vanjo nadrobimo kvas, premešamo in pustimo 10 minut. Moki vmešamo sol, prilijemo vodo s kvasom in oljčno olje. Zamesimo v mehko in gladko testo ter pustimo vzhajati vsaj pol ure.
2Medtem bučke in korenčke narežemo na tanke rezine ali kolobarje. Bučko malo nasolimo in položimo na papirnate brisačke, da odteče odvečna voda.
3Ricotto, smetano za kuhanje in jajca damo v posodo in z metlico zmešamo. Solimo in popramo po okusu. V mešanico vmešamo še na kocke narezano mozzarello.
4Testo premesimo in razvaljamo. Preložimo ga v pekač premera 28 cm, tako da ga nekaj pustimo viseti čez rob in vanj prelijemo nadev.
5Bučke osušimo s papirnatimi brisačkami in jih skupaj s korenjem po plasteh polagamo v nadev. S testom, ki smo ga pustili viseti čez rob, nekoliko zapremo pito, ga premažemo z oljčnim oljem in damo v pečico, ki smo jo segreli na 180°C.
6Pečemo približno 45 minut, oziroma toliko časa, da se rob lepo zapeče. Ko pito vzamemo iz pečice, rob še enkrat premažemo z oljčnim oljem, malo ohladimo in postrežemo.