Ajdovi žganci so kmečka jed, ki je znana po vsej Sloveniji.
Sestavine
- 1 liter vode
- 300 g ajdove moke
- sol
Priprava
1Vodo zavremo v manjši, a visoki posodi. Ko zavre, jo posolimo in odstavimo. Vanjo stresemo moko. Moka naj bo v kupčku. Posodo postavimo nazaj na štedilnik in počakamo, da voda spet zavre.
2Pene se bodo dvignile čez kupček moke. Ročaj kuhalnice zapičimo v sredino moke, da priteče voda. Moko sedaj kuhamo na zmernem ognju v delno pokriti posodi 20 minut.
3Kuhani moki odlijemo odvečno tekočino. Odlijemo jo v skodelico, ker jo bomo mogoče še potrebovali. Dobro premešamo moko, da dobimo kepice – žgance.
4Če so žganci presuhi, jim dolijemo še malo odlite tekočine od kuhanja. Nekateri imajo radi bolj suhe žgance, drugi pa bolj mokre in skepljene. Ko jih vse premešamo, pokrijemo in pustimo, da se malo “odpočijejo”. Če so žganci bolj mokri, jih z vilicami razdrobimo na manjše kose.
Nasveti
Žganci se prilegajo h kislemu mleku, kislemu zelju, k obari … Odlični so, če jih zabelimo z ocvirki, s karamelizirano čebulo ali zavreto kislo smetano z dodatkom masla.