Okusna pašta, s katero popestrimo običajni jedilnik.
Sestavine
- 450 g poljubnih testenin
- 200 g očiščenih lignjev
- 200 g školjk – vongole
- 200 g celih kozic
- 350 g češnjevih paradižnikov
- 200 ml paradižnikove omake
- 2 stroka česna
- šopek sveže bazilike in svežega peteršilja
- 0,3 dcl oljčnega olja
- sol in poper
Postopek
1V večjo ponev damo dobro, po možnosti domače oljčno olje. Česen olupimo, ga malo stisnemo z žlico, da poči, popečemo na olju in zatem odstranimo iz ponve.
2Na olje damo najprej vongole in jih pokrijemo za nekaj minut, da se odprejo. Ostranimo jih iz ponve. Neodprte školjke zavržemo.
3Lignje narežemo na koleščka, lovke na manjše koščke in jih na hitro prepražimo na vročem olju ter prav tako odstranimo iz ponve. Isto naredimo s kozicami – pustimo jih kar cele in popečene vzamemo iz ponve.
4Češnjev paradižnik narežemo na polovice, damo jih na vroče olje, posolimo, dodamo nasekljan peteršilj in na zmernem ognju pražimo nekje 10 minut, da se zmehčajo. Ko so paradižniki narejeni, dodamo vse morske sadeže, dolijemo paradižnikovo omako, malo popra, dosolimo po okusu in dušimo še približno pet minut.
5Medtem v slanem kropu skuhamo testenine, ki naj bodo al dente ali po slovensko na zob.
6Potresemo z nasekljano svežo baziliko, dobro premešamo in postrežemo s sezonsko solato.