Gobova juha, ki ji dodamo tudi korenček, je brez dvoma ena boljših juh. Lahko je tudi samostojno kosilo ali večerja, še posebej, če ji dodamo ajdove žgance.
Sestavine za gobovo juho s korenčkom
- 500 g jurčkov
- 600 g krompirja
- 2 večja korenčka
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- šopek svežega peteršilja
- 50 ml oljčnega olja
- 2 žlici kisle smetane
- sol, poper
Postopek
1Čebulo drobno nasekljamo, v lonec damo oljčno olje in kar na mrzlega stresemo čebulo, ki jo malo posolimo. Pražimo približno 15 minut, po potrebi zalivamo z vodo ali jušno osnovo.
2Ko se čebula zmehča, dodamo nasekljan česen, nasekljan peteršilj in pražimo 3 minute, da česen zadiši. Dodamo še na lističe narezane gobe ter očiščen in narezan korenček. Dušimo nekaj minut, nato zalijemo z litrom in pol vode, posolimo in popopramo.
3Krompir olupimo, polovico ga narežemo na kocke, polovico pa naribamo, da se juha bolj zgosti. Krompir dodamo v lonec in kuhamo toliko časa, da se krompir v kockah čisto zmehča. Poskusimo, če je dovolj začinjeno, dodamo dve žlici kisle smetane, dobro premešamo in postrežemo še vroče.