Lotus torta brez peke je popolna sladica za vse ljubitelje znamenitih karamelnih piškotov. Priprava je enostavna, brez uporabe pečice, okus pa bo navdušil tako goste kot domače.
S kombinacijo kremnega sira, Lotus namaza in hrustljave piškotne podlage boste ustvarili pravo sladko razvajanje.
Sestavine za Lotus torto brez peke
Podlaga
- 250 g piškotov Lotus Biscoff
- 100 g stopljenega masla
Krema
- 400 ml sladke smetane za stepanje
- 250 g kremnega sira (npr. Philadelphia ali mascarpone)
- 200 g Lotus namaza (Biscoff spread)
- 1 vanilin sladkor (ali 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta)
Preliv
- 150 g Lotus namaza
- 2–3 žlice sladke smetane (po potrebi, da se omaka zmehča)
Dekoracija
- Mleti ali celi Lotus piškoti (za posip in okras)
Postopek
1Piškote zmeljite v sekljalniku ali jih ročno zdrobite v drobtine.
2Združite jih s stopljenim maslom in premešajte, da dobite enotno, peskasto zmes.
3Zmes enakomerno razporedite in pritisnite na dno tortnega modela (premer 20–24 cm). Postavite v hladilnik za najmanj 30 minut, da se podlaga učvrsti.
4Sladko smetano stepite do čvrstega šlaga. V drugi posodi zmešajte kremni sir, Lotus namaz in vanilin sladkor, da dobite gladko kremo. Nato s spatulo nežno vmešajte stepeno smetano in pazite, da ohranite zračnost.
5Pripravljeno kremo razporedite po ohlajeni podlagi in lepo poravnajte. Torto postavite v hladilnik za najmanj 3 do 4 ure, idealno čez noč.
6Lotus namaz zmešajte z nekaj žlicami sladke smetane in rahlo segrejte (npr. v mikrovalovni pečici 10–15 sekund), da postane tekoč. Nato ga prelijte po strjeni kremi in enakomerno razporedite.
7Torto poljubno okrasite z mletimi ali celimi Lotus piškoti, stepeno smetano ali čokoladnimi dekoracijami. Postrezite ohlajeno.