Domača karamelna omaka – sladko-slan poljub razvajanja

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Domača karamelna omaka je klasičen sladki preliv, ki navduši s svilnato teksturo in globokim okusom. Odlična je za prelivanje čez palačinke, sladoled, torte, kavo ali celo jabolčni zavitek. Priprava je preprosta, rezultat pa vsakič popoln – bogata, kremna in ravno prav sladka karamela, ki se topi v ustih.

Sestavine za domačo karamelno omako

  • 220 g kristalnega sladkorja
  • 50 ml vode
  • 90 ml sladke smetane
  • 40 g masla
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Postopek

1V kozico z debelim dnom vlijte vodo in dodajte sladkor. Segrevajte na srednje močnem ognju in mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Ko mešanica začne vreti, prenehajte mešati in pustite, da vre približno 6–8 minut – dokler ne dobi jantarno zlate barve. Pazite, da se ne zažge.

2Kozico odstavite z ognja in previdno dodajte sladko smetano. Mešanica bo močno penila, zato uporabite višjo posodo. Nato dodajte maslo, sol in vaniljev ekstrakt ter hitro mešajte z metlico, dokler se vse sestavine ne povežejo v gladko omako.

3Karamelno omako pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Med hlajenjem se bo zgostila. Shranite jo v steklen kozarec s pokrovom in hranite v hladilniku do 2 tedna. Pred uporabo jo lahko rahlo pogrejete, da postane bolj tekoča.

Nasveti za popolno karamelno omako

• Uporabite kozico z debelim dnom – toplota se bo enakomerno porazdelila in sladkor se ne bo hitro zažgal.
• Če želite bolj intenziven okus, pustite, da karamela potemni nekoliko bolj, vendar ne preveč – grenkoba se razvije hitro.
• Dodajte ščepec morske soli za popolno ravnovesje med sladkim in slanim okusom.
• Za mlečno noto uporabite pol smetane in pol mleka.
• Če se karamela kristalizira, jo segrevajte na nizki temperaturi, dokler se ponovno ne stopi.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj se mi karamela včasih strdi ali kristalizira?

Do kristalizacije pride, če se na robovih kozice naberejo kristali sladkorja. Med segrevanjem jih lahko nežno obrišete z mokrim čopičem ali pokrijete kozico za minuto, da para stopi kristale.

Lahko uporabim rjavi sladkor?

Da, vendar bo okus nekoliko drugačen – bolj karamelno-melasinast in temnejši. Za klasičen, čist okus karamela je boljši beli sladkor.

Kako dolgo zdrži domača karamelna omaka?

V hladilniku zdrži približno 14 dni. Pred uporabo jo lahko rahlo pogrejete v mikrovalovki ali nad vodno kopeljo, da se ponovno zmehča.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite