Domača karamelna omaka

Znam svetuje

Ta domač karamelni preliv je idealen za prelive čez sladoled, palačinke, torte ali kot dodatek h kavi. Preprosta priprava in popoln rezultat.

Sestavine za domačo karamelno omako

  • 220 g sladkorja
  • 50 ml vode
  • 90 ml sladke smetane
  • 40 g masla
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Postopek

1V kozico vlijte vodo in dodajte sladkor. Postavite na srednje močan ogenj in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Ko mešanica zavre, prenehajte mešati in pustite, da vre 6–8 minut. Opazujte barvo – ko dobi temno karamelno barvo, je pripravljena.

2Odstavite kozico z ognja in dodajte sladko smetano, maslo, sol in vaniljev ekstrakt. Mešanica bo začela peniti, zato je pomembno, da uporabite nekoliko večjo kozico. Z metlico mešajte, dokler se vse sestavine ne povežejo in se maslo popolnoma stopi.

3Omako pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Med ohlajanjem se bo zgostila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite