Odlična verzija pasulja.
Sestavine za pasulj, zapečen v pečici
- 500 g belega fižola
- 400 g prekajenega mesa
- 2 čebuli
- 3 stroke česna
- 1 dcl paradižnikove mezge
- lovorjev list
- 2 žlici sladke mlete paprike
- 1 žlica rahlo pekoče mlete paprike
- poper
- 1 žlica domače vegete
- korenina peteršilja
- 200 g slanine (kuhanega pršuta)
Postopek
1Operemo fižol in ga namočimo čez noč.
2Čebulo na drobno narežemo in jo na hitro prepražimo. Dodamo nasekljan česen in na kocke narezano prekajeno meso. Vse skupaj še pražimo 5 minut. Zalijemo z vodo, dodamo čez noč namočen fižol, lovorjev list, mleto papriko, poper, domačo vegeto, paradižnikovo mezgo ter če imamo del sveže korenine peteršilja, drugače pa par koščkov posušene.
3Pustimo počasi vreti 90 minut in vmes večkrat premešamo. Dolžina kuhanja je odvisna od vrste fižola, zato po 90 minut kuhanja poskusimo fižol. Če še ni dodobra kuhan, kuhamo še naprej. Fižol mora biti zelo mehak, da že skoraj malo razpada. V tem primeru bo pasulj gostejši in ga ne bo potrebno še dodatno gostiti.
4Ko je pasulj kuhan, ga damo v posodo za pečenje, prekrijemo s slanino ali kuhanim pršutom in še pečemo 30 minut na 180 °C.