Takšni piščančki za veliko noč ne smejo manjkati na mizi.
Sestavine za velikonočne piščančke (mlečni kruh)
- 1 kg moke
- 2 jajci
- 4 žlice sladkorja
- 20 dag masla
- 60 g (1,5 kocke) kvasa
- 4-5 dcl mleka
- 1 žlica soli
- malo ruma
- 1 vaniljev sladkor
- lupinica 1 limone
Postopek
1Naredimo kvasec: v manjšo posodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačnega mleka. Premešamo, da se sladkor in kvas stopita. Pustimo, da vzhaja.
2Med tem časom v večjo posodo stresemo moko, v katero smo naredili vdolbinico. Po robu moke potresemo sol. Pogrejemo mleko samo toliko, da v njem raztopimo maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo limonino lupino, rum in dobro premešamo. Vlijemo v jamico. Prav tako jajci in kvasec, ki je med tem časom že vzhajal. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo, ki se ne oprijema.
3Testo vzhajamo vsaj 30 minut, nato pa ga po želji oblikujemo v pletenice, venčke, figurice … Premažemo še z razžvrkljanim jajcem in od 20 do 25 minut pečemo v prej ogreti pečici na 190 °C.