Pripravite se na kulinariฤno potovanje z naลกim receptom za klapavice na buzaro, kjer glavno vlogo igra paradiลพnikova mezga Istrijanka. Ta posebna mezga dodaja jedi bogat okus, ki vas bo spomnil na tople poletne veฤere in vonj po morju.
Klapavice na buzaro so enostavna, a izjemno okusna jed, ki jo lahko pripravite hitro in brez zapletenih postopkov. Sledite naลกim preprostim korakom in uลพivajte v sveลพini morskih ลกkoljk, obogatenih z aromatiฤnim ฤesnom, sveลพim peterลกiljem in kakovostno paradiลพnikovo mezgo.
Sestavine za klapavice na buzaro
- 4 ลพlice olivnega olja
- 4 stroki ฤesna
- 1,5 kg sveลพih klapavic (pedoฤi)
- 1,5 dl suhega belega vina
- 315 g mezge Istrijanko
- 1/4 ลกopka sveลพega peterลกilja
Postopek
1ล koljke najprej preberemo, oฤistimo in operemo. Poลกkodovane in odprte ลกkoljke, ki se ob dotiku ne zaprejo, takoj zavrลพemo. Preostale ลกkoljke pod tekoฤo vodo temeljito oฤistimo in namoฤimo v mrzlo vodo, da se izloฤi neฤistoฤa.
2ฤesen olupimo ter drobno sesekljamo. Peterลกilj oplaknemo pod tekoฤo vodo, dobro otresemo in sesekljamo.
3V loncu segrejemo olivno olje in dodamo ฤesen. Prepraลพimo ga za minuto ali dve, nato dodamo ลกkoljke. Zalijemo z vinom, pomeลกamo in pokrijemo s pokrovko. Duลกimo toliko ฤasa, da se ลกkoljke odprejo. Ko se ลกkoljke odprejo, dodamo paradiลพnikovo mezgo Istrijanko in vse skupaj ลกe malo poduลกimo.
4Proti koncu dodamo peterลกilj, da zadiลกi. Klapavice na buzaro postreลพemo s sveลพim kruhom ali dodamo testenine.