Pirhi v teranu so ena najbolj čudovitih naravnih različic velikonočnih jajc. Barva, ki jo daje teran, je globoka, sijoča in polna nežnih kristalčkov, ki se bleščijo kot poldragi kamni. Če želite letos ustvariti pirhe, ki bodo navdušili družino in goste, potem morate preizkusiti ta preprost recept.
Sestavine za pirhe v teranu
- 5 jajc
- 1 l terana
Postopek
1Jajca previdno operemo in položimo v večjo posodo. Prelijemo jih z mrzlim teranom, tako da so popolnoma pokrita. Pomembno je, da se jajca v posodi med sabo ne dotikajo, da ostanejo lepe oblike in se enakomerno obarvajo.
2Na zmernem ognju počasi segrevamo, dokler vino ne zavre. Ko zavre, temperaturo zmanjšamo in kuhamo še 12 do 15 minut, da se jajca lepo skuhajo.
3Kuhana jajca pustimo v teranu vsaj eno uro, najbolje pa kar čez noč. Daljše namakanje daje pirhom v teranu intenzivnejšo barvo in omogoči nastanek nežnih kristalov na lupini, kar ustvari prav poseben sijaj.
Nasveti za še lepše pirhe v teranu
- Izberite kakovosten teran: Bolj kakovostno vino daje lepšo in bolj enakomerno barvo.
- Uporabite bela jajca: Bela lupina bolje sprejme rdeče-vijolične odtenke terana.
- Pustite čez noč: Če želite res intenzivne in sijoče pirhe v teranu, jih pustite v vinu več ur ali kar čez noč.