Paška ali pashka je priljubljena velikonočna sladica v pravoslavnih državah. Narejena je iz skute, medu, suhega sadja in mandljev. Tradicionalno jo pripravljajo v piramidastem kalupu, če pa ga nimamo, bo prav tako dobra v skledi z okroglim dnom.
Paška se običajno oblikuje v obliki piramide, križa ali košare. Sladica je lahko okrašena s simboličnimi vzorci, ki odražajo verske motive, kot so križi, ptice ali rože. Včasih se na vrhu postavi kandirano sadje ali orehi.
Paška je pomemben del velikonočnega praznovanja v ruski pravoslavni tradiciji. Sladica predstavlja Jezusovo vstajenje in zmago nad smrtjo.
Sestavine za paško – rusko velikonočno sladico
- 3 rumenjaki
- 240 ml smetane za stepanje
- 120 g sladkorja
- 60 ml medu
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 žlica vodke ali žganja
- 900 g skute
- 60 g masla
- 50 g narezanih mandljev
- 150 g narezanega mešanega kandiranega in suhega sadja
Okras
- 10 g celih mandljev
- 5 g naribane čokolade
Postopek
1Rumenjake stepemo, primešamo smetano za stepanje, sladkor in med. Na nizki temperaturi mešanico segrevamo toliko časa, da se začne prijemati kuhalnice in malo zgosti. Naj ne zavre. Dobro vmešamo še vodko in vaniljo ter ohladimo.
2Skuto in maslo miksamo v mešalniku, dokler ne dobimo gladke mase. Nežno jo vmešamo v hladno jajčno kremo, da dobim enotno zmes.
3Dodamo še narezane mandlje ter narezano kandirano in suho sadje, spet premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo, nato zmes prestavimo v piramidast kalup ali skledo z okroglim dnom.
4Dno sklede obložimo z gazo. Mora biti dovolj velika, da bomo z njo zaobjeli celo sladico. Tako ji bomo lažje odcedili odvečno vodo. Skledo dobro napolnimo z zmesjo, pokrijemo z gazo in jo obrnemo na večji krožnik.
5Paško za en dan postavimo v hladilnik. Sproti odlivamo tekočino, ki se bo nabirala na dnu krožnika. Preden paško postrežemo, jo še okrasimo s celimo mandlji in naribano čokolado.