Hobotnica s krompirjem v solati

Znam svetuje

Hobotnica s krompirjem v solati je jed, za katero je vredno tudi greลกiti.

Hobotnica s krompirjem v solati in njen okus

Hobotnica s krompirjem v solati ponuja izrazito mediteranski okus z znaฤilnimi morskimi toni, sveลพino zeliลกฤ ter bogatostjo oljฤnega olja. Okus hobotnice je neลพen, a hkrati bogat, z dodano dimenzijo zaradi aromatiฤnega ฤesna in citrusnega pridiha limoninega soka.

Krompir dodaja teksturo in neลพno sladkobo, izkoลกฤiฤene oljke pa prispevajo znaฤilno slanost. Skupaj s sveลพim peterลกiljem in drugimi zeliลกฤi imamo harmoniฤno kombinacijo, ki je hkrati okusna, osveลพujoฤa in pristno mediteranska.

Postrezite toplo hobotnico s krompirjem kot glavno jed ali toplo predjed. ฤŒe je hobotnica sveลพe kuhana in topla, bo jed ลกe posebej okusna. Hladno pripravljeno solato lahko postreลพete kot sveลพo hladno predjed ali laลพjo glavno jed, ลกe posebej primerno za toplejลกe dni.

Hobotnica s krompirjem v solati je odliฤna kot pikantna priloga k peฤenemu mesu, na primer k ribam, piลกฤancu ali jagnjetini. In nenazadnje postreลพite manjลกe porcije hobotnice s krompirjem v kozarcih kot elegantno in okusno sveลพo predjed ob posebnih priloลพnostih ali veฤerjah.

Prehranska vrednost recepta

  • Energijska vrednost: Pribliลพno 300-400 kcal na porcijo.
  • Beljakovine: Pribliลพno 20-25 g na porcijo.
  • Maลกฤobe: Pribliลพno 15-20 g na porcijo (od tega veฤinoma nenasiฤene maลกฤobe iz oljฤnega olja).
  • Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 20-30 g na porcijo.
  • Vlaknine: Pribliลพno 5-8 g na porcijo (predvsem iz krompirja in oliv).
  • Vitamini in minerali: Dobrodoลกla prisotnost vitamina C, B12, B6, ลพeleza, kalija in drugih, odvisno od koliฤine in raznolikosti sestavin.

Hobotnica s krompirjem v solati je hranljiva jed. Hobotnica je vir beljakovin, vitamina B12 in ลพeleza. Krompir vsebuje ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine C in B6 ter kalij. Oljฤno olje prispeva zdrave maลกฤobe, oljke pa maลกฤobe in vlaknine.

Sestavine za hobotnico s krompirjem v solati

  • 1 hobotnica
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 100 g izkoลกฤiฤenih oljk (vloลพenih)
  • 4 stroki ฤesna
  • 2 ลพlici limoninega soka
  • ลกopek sveลพega peterลกilja
  • oljฤno olje
  • 1 ฤebula
  • 1 koren peterลกilja
  • 1 korenฤek
  • 2 lovorjeva lista
  • 6 – 8 zrn popra
  • sol
  • poper

Postopek

1Hobotnico operemo in jo damo kuhati skupaj z 2 strokoma ฤesna, ฤebulo, korenฤkom, korenom peterลกilja, zrni popra, lovorjevim listom in soljo. Kuhamo na zmernem ognju pribliลพno eno uro, dokler ni hobotnica mehka, ฤas kuhanja je odvisen od velikosti hobotnice.

2Ko je hobotnica skuhana, jo pustimo v loncu, da se ohladi. Hladno nareลพemo na majhne koลกฤke. Krompir olupimo, nareลพemo na majhne koลกฤke in ga v slani vodi skuhamo. Ko je kuhan, ga ocedimo in ohladimo.

3Hobotnico in krompir zmeลกamo in ji dodamo oljke. V manjลกo skledico damo oljฤno olje in vanj stisnemo 2 stroka ฤesna. Olju dodamo ลกe nasekljan sveลพ peterลกilj, sol, poper in limonin sok ter dobro premeลกamo. Polijemo po solati in jo premeลกamo. Za vsaj eno uro jo postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi premeลกajo.

Hobotnica je morski glavonoลพec, bogat s hranili:

Beljakovine: Hobotnica je odliฤen vir visokokakovostnih beljakovin, ki so pomembne za rast in obnovo tkiv v telesu.

Nizka vsebnost maลกฤob: Hobotnica vsebuje malo nasiฤenih maลกฤob in skoraj niฤ transmaลกฤob, kar jo uvrลกฤa med nizko maลกฤobne morske organizme.

Minerali: Bogata je z minerali, kot so ลพelezo, cink, fosfor in baker, ki so pomembni za razliฤne funkcije v telesu, vkljuฤno z tvorbo rdeฤih krvnih celic in zdravjem kosti.

Nizka vsebnost kalorij: Hobotnica ima relativno malo kalorij v primerjavi z nekaterimi drugimi beljakovinskimi viri ter je primerna za ohranjanje telesne teลพe.

Vitamini: Vsebuje tudi razliฤne vitamine, kot so vitamin B12, riboflavin, niacin in vitamin C.

Omega-3 maลกฤobne kisline: Hobotnica vsebuje omega-3 maลกฤobne kisline, ki so koristne za zdravje srca in imunskega sistema.

Nizka vsebnost holesterola: Hobotnica ima nizko vsebnost holesterola, kar jo uvrลกฤa med srcu prijazno hrano.

ฤŒe te zanima …

… nekaj zanimivih dejstev o hobotnici:

Hobotnice so inteligentni in fascinantni morski organizmi, ki spadajo v razred glavonoลพcev.

Anatomija: Hobotnice imajo mehko telo, ki je znano kot vreฤa, z okroglimi oฤmi in osemnajstimi dolgimi lovkami, ki vkljuฤujejo sesalce za oprijemanje plena.

Inteligenca: Hobotnice veljajo za ene najbolj inteligentnih nevretenฤarjev. Imajo kompleksen ลพivฤni sistem in zmoลพnost uฤenja. Nekateri znanstveniki so opazili, da so lahko sposobne reลกevati preproste naloge in celo kazati naฤine sodelovanja.

Komunikacija: Hobotnice komunicirajo z okolico s pomoฤjo kompleksnih vzorcev spreminjanja barv, spreminjanja teksture svoje koลพe in gibanja svojih lovk. To jim omogoฤa komunikacijo, razliฤne naฤine maskiranja in izraลพanje ฤustvenih stanj.

Oblika oฤi: Njihove oฤi so zelo razvite in podobne oฤem vretenฤarjev. So dobro prilagojene za opazovanje okolja, kljub temu, da imajo slabลกi vid od ljudi.

Dihalni sistem: Hobotnice dihajo s pomoฤjo ลกkrg, vendar so zmoลพne tudi dihati s koลพo. Njihova koลพa je tanka in omogoฤa izmenjavo plinov.

Barvna mimikrija: Hobotnice so znane po svoji sposobnosti spreminjanja barv in teksture svoje koลพe, kar uporabljajo za kamuflaลพo in mimikrijo, bodisi za zaลกฤito pred plenilci ali za lov na plen.

ลฝivljenjski prostor: Hobotnice najdemo v razliฤnih morskih okoljih, od plitvih do globokih voda. Nekatere vrste ลพivijo v skrivaliลกฤih na dnu morja, druge plavajo v odprtem morju.

Reprodukcija: Hobotnice so znane po svojem kratkotrajnem ลพivljenju in enem najbolj edinstvenih procesov reprodukcije med ลพivalmi. Samica poloลพi jajฤeca, nato pa skrbi zanje do izvalitve mladiฤev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite