Hrustljavi krompirjevi kroketi so resnično ena boljših prilog k mesu, zelenjavi ali pa jih jemo same. Enostavno jih je narediti, lahko jih pripravimo večjo količino in zmrznemo.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- 70 g masla
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke muškatnega oreška
- 3 jajca
- 100 g drobtinic
- olje za cvrtje
1Krompir skuhamo v olupkih, vodo malo posolimo, da ne popoka. Kuhanega olupimo, pretlačimo na delovno površino in pustimo, da se malo ohladi.
2Na sredini naredimo jamico, na obod potresemo narezano maslo in moko, posolimo, dodamo muškatni orešek in eno jajce. Na hitro zgnetemo gladko testo.
3Pripravimo si dva krožnika, V enem dobro razžvrkljamo jajce, malo ga posolimo. V drugega damo drobtinice.
4Od testa odrežemo malo večji kos In ga na pomokani površini razvaljamo na dolg svaljek, tega pa na približno pet centimetrov dolge palčke. Vsak kos povaljamo v jajcu in v drobtinah.
5V široki ponvi segrejemo olje, biti ga mora dovolj, da bodo kroketi plavali v njem. Da je prave temperature, preverite s kuhalnico, ko jo potopite na dno, se morajo okoli nje delati drobni mehurčki.
6Krokete polagamo v segreto olje, ne preveč naenkrat, da prosto plavajo. Malo jih obračamo, in ocvremo do zlato rjave barve. Iz olja jih poberemo s penovko in odcedimo na papirnati brisači.
7Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. Iz teh količin boste naredili kar veliko kroketov, zato lahko količine zmanjšate. Ali pa zamrznete za naslednjič.