Regratova kremna juha

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški)

Regratova kremna juha je sveža in hranljiva jed, ki v eni skledi združuje okuse pomladi. Nežna kombinacija regratovih listov, krompirja, korenja in začimb ustvari svilnato kremno teksturo, ki pogreje in razveseli. Postrežena z žlico kisle smetane ali jogurta je odlična za lahek obrok ali kot predjed pri slavnostnem kosilu.

Sestavine za regratovo kremno juho (za 4 osebe)

  • 400 g regratovih listov (oprani in osušenih)
  • 1 čebula, drobno nasekljana
  • 2 korenčka, narezana na kolobarje
  • 2 krompirja, narezana na kocke
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • sok 1/2 limone (po želji)
  • kisla smetana ali jogurt za serviranje (po želji)
  • po želji nekaj čemaža, trobentic, vijolic ali marjetic za okras

Postopek

1Regratove liste očistite, oplaknite v hladni vodi, osušite in grobo narežite.

2V večjem loncu segrejte oljčno olje. Dodajte nasekljano čebulo, rahlo posolite in dušite 5 minut, da se zmehča.

3Dodajte nasekljan česen, na kratko popražite, nato vmešajte krompir in korenček. Pražite še približno 5 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča.

4Dodajte regratove liste, zalijte z zelenjavno osnovo in zavrite. Zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno 20 minut, dokler vsa zelenjava ni mehka.

5Juho gladko zmiksajte s paličnim mešalnikom. Posolite, popoprajte po okusu in po potrebi dolijte še malo jušne osnove.

6Za svežino prilijte malo limoninega soka, nato postrezite z žlico kisle smetane ali jogurta in po želji okrasite z divjimi rastlinami.

Nasveti za popolno regratovo kremno juho

• Najbolje je uporabiti mlade regratove liste – so mehkejši in manj grenki.
• Dodatek čemaža ustvari čudovito aromo in spomladansko noto.
• Za bolj kremasto teksturo lahko dodate malo sladke smetane tik pred miksanjem.
• Če imate radi bolj pikantno, dodajte ščepec muškatnega oreščka ali kajenskega popra.
• Juho lahko pripravite dan prej – okus bo naslednji dan še intenzivnejši.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko uporabim zamrznjen regrat?

Da, lahko uporabite tudi zamrznjen regrat, vendar ga pred kuhanjem odtajajte in dobro odcedite.

Kaj postreči zraven?

Regratova kremna juha se lepo poda s kosom domačega kruha, hrustljavimi krutoni ali kot predjed k lahkim ribjim in mesnim jedem.

Lahko dodam še druge divje rastline?

Seveda. Juha je odlična osnova za eksperimentiranje z divjimi rastlinami, kot so čemaž, trobentice, vijolice ali marjetice, ki dodajo barvo in okus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite